OPINII

Paşti din vremea copilăriei

Paștile le așteptam cu un fel de emoții. După vacanța de iarnă număram zilele până la Paști iar în post citeam Biblia. În săptămâna mare citeam Noul Testament. Cel mai mult îmi plăcea Evanghelia după Luca.
Vineri nu se lucra deloc, treburile gospodărești se făceau înainte, unele erau lăsate pe sâmbătă, când se făcea curățenie în curte, în fața casei și în spațiile interioare. Mama lucra cel mai mult. Făcea pâine, colaci, tocăniță de miel, ouă roșii, spăla haine, așternuturi, de toate. Ajutam și noi dar greul îl ducea ea. Ouăle erau fierte în foi de ceapă și erau ținute în pivniță la rece. Colacii erau cei mai buni când erau scoși din cuptor, la fel și pâinea caldă de casă.
În micul nostru sat așezat între un deal și Someșul Mare, Învierea se ținea duminică dimineața. Destul de târziu am aflat că Învierea avea loc sâmbătă noaptea în mai toate locurile. Magia Învierii din acele dimineți nu se compară cu nimic. Ne trezeam la 4.30, ne pregăteam cu toții și mergeam la biserică. Nu mâncam nimic, firește până la întoarcere. Era noapte, puțin frig. Eu mă îmbrăcam ceva mai subțire decât trebuia. Mergeam în sacou și cămașă. Așa m-am învățat și așa am rămas și ca adult. Oamenii se adunau din toate părțile și își dădeau binețe. Până după Înviere nu se saluta cu Cristos a înviat. În timpul slujbei de Înviere se făcea ziuă ceea ce făcea ca totul să fie emoționant și unic. De altfel Biblia spune că mormântul a fost găsit gol în zorii zilei, nu la ora 12 noaptea. Ca o paranteză mergea la Înviere cine avea de mers.
După biserică ajungeam acasă unde ne aștepta masa care era din ouă, ceapă, brânză, slănină și sigur colaci și celelalte. După masă mergeam din nou la biserică pentru slujba de Paști. În jurul bisericii era plin de copii care veneau la bunici. Noi trebuia să stăm până după predica rostită de preot, mergeam la masa de Paști acasă, iar pe urmă puteam să ne jucăm în incinta bisericii. Acolo rămâneam cam toată după amiaza până când se aduna lumea la miruit.
Seara ne adunam la povești, gustam din vinul casei, singura băutură pe lângă țuica pe care o făceam cu câteva săptămâni înainte în sat. Totul a rămas ca o poveste simplă și faină.
Să ne bucurăm de Paști. Cristos a înviat!
Alin Seserman