OPINII

Patriotismul românesc este european, nu antieuropean.

A fi român și antieuropean înseamnă a te urî pe tine însuți.
România s-a născut rupându-se din zona de influență a unei puteri orientale, iar năzuința ei modernă a fost occidentalizarea.
Apariția însăși a României, trecerea la grafia latină, puternica reromanizare a limbii, mimetismul cultural și instituțional sunt aspecte ale năzuinței noastre occidentale.
Proiectul nostru de țară în 1848, 1859, 1866, 1877, 1918, 1989, 2004, 2007 a implicat mereu colaborarea cu Occidentul, apropierea de el.
Occidentalizarea va continua, fiindcă oamenii de la Vaslui vor să trăiască măcar ca la Bari, iar cei de la Constanța, Craiova sau Iași doresc să poată circula până la Calais pe autostradă. Nimeni nu are vise în care figurează Ankara sau Moscova.
Occidentalizare nu înseamnă deznaționalizare, cum nu a însemnat nici în 1866, 1918 sau 1989. Ține doar de noi să păstrăm cu grijă ce avem mai prețios din tradiție, începând cu buna vorbire a propriei limbi și continuând cu patrimoniul de credință și cultură care ne definește așezarea în lume.
În ce mă privește, mă simt extrem de confortabil în identitatea mea creștin-ortodoxă, românească (ardeleano-aromânească) și poliglot-europeană. În fond, Europa s-a născut în Balcani, nu în Alpi și suntem europeni pe aceste meleaguri dinainte de a fi români.
Adrian Papahagi