OPINII

Patriotismul uneşte, naţionalismul ucide!

Autor: Wilhelm Danca

Dragi prieteni,
1 Decembrie este Ziua României si a romanilor din țara si de pretutindeni. Român este fiecare femeie sau bărbat care s-a născut in țara numită România, ori s-a stabilit aici definitiv si are cetățenie română. Apartenența la România se poate manifesta cel puțin in doua feluri: prin patriotism si prin naționalism. Patriotismul înseamnă dragoste si devotament față de patrie, adică față de acel mediu politic, social si cultural in care trăiește un român. Naționalismul este o ideologie sau/si o politică care întreține izolarea, neîncrederea si ura între diferite etnii si naționalități. Este ceva exagerat, pentru ca națiunea înseamnă acea comunitate stabilă, constituita istoricește ca stat, unita prin limba, teritoriu, cultura, nu prin ura față de alteritate. Nationalismul este tendința de a aprecia exclusiv si fara măsura tot ceea ce aparține propriei națiuni.
Slujirea, apărarea si iubirea patriei au rădăcini iudeo-creștine. Ele țin de porunca a IV-a a lui Dumnezeu, prin care ni se cere sa cinstim pe tatăl (“pater”, in latina, de aici cuvântul patrie) si pe mama (care ne naște – “nascere, natus”, in limba latina, iar de aici cuvântul nație sau națiune). Iubirea patriei tine de datoria recunoștintei față de părinți, bunici, strămoși, eroii neamului si de ordinea iubirii.
Dacă nu tine cont de caracteristicile patriotismului, naționalismul ucide. Naționalismul este străin de spiritul Evangheliei. Naționalismul sta la baza politicilor populiste. Seamănă neîncredere, ura, invidie, dușmănie, violenta si, in cele din urma deschide calea războaielor.
Cred cu tărie ca patriotismul dă viața si unește un popor.
Am încercat sa traduc iubirea de patrie ca datorie creștina asumată in discursul pe care-l postez mai jos. Dacă aveți răbdare, va invit sa-l (re)ascultați.
Dumnezeu sa binecuvânteze România!
La mulți ani tuturor românilor!