OPINII

Pe cine ajută veștile bune?

Mulți politicieni din alianța de guvernare, aruncă zilnic pe piață sute de așa-zise vești bune. E o inflație de postări despre miliarde și miliarde de euro care vin peste noi (dar care în realitate încă n-au ajuns) și despre creștere economică nemaiîntâlnită.
N-ar fi problemă dar asta nu face bine nimănui. În fapt se întâmplă două lucruri: cresc prețurile și crește consumul, care e alimentat masiv din importuri. De aici și creșterea economică de 2,8, care oricum nu se distribuie cum ar trebui. În fapt e și o erodare accelerată a puterii de cumpărare.
Mica afacere locală e în mare dificultate și asta ar trebui să preocupe mult mai mult decât niște cifre. Și în 2008 economia României o depășea pe a Germaniei și urma să bată China și SUA dacă ne luăm după postările tăriceniștilor, care sunt încă pe piață și care cântă în continuare același cântec. Și am văzut în 2009 cât de grozavi am fost, după guvernarea care a duduit de nu ne-am mai revenit câțiva ani.
Economia din orașele medii e dominată de comerțul industrial, iar întreprinzătorul local e sub linia de plutire, fie că vorbim de HORECA sau magazine agroalimentare. Doar într-un oraș ca Bistrița, avem SELGROS, 2 Kaufland-uri, 4 magazine PROFI și în curând 3 magazine LIDL care prosperă de la o zi la alta și nu vorbim de o mai mare bunăstare locală, dimpotrivă.
Aș fi mult mai prudent legat de mesajele pe care le primesc oamenii. Se creează un nivel de așteptare și dacă lucrurile nu se vor îmbunătăți simțitor, se poate pierde multă încredere, care e foarte volatilă în această perioadă. Anul trecut n-ar fi crezut nimeni că unele partide nu vor mai fi în Parlament dar realitatea a arătat că #sepoate.
Alin Seserman