OPINII

Pe cine alegem în 27 septembrie ?

Autor: Alin Seserman

Sper că e ultimul rând de alegeri în care se votează primari pentru comune cu 900 de oameni. Doar în România se cheltuie sute de milioane de euro pe lună inutil. Avem peste 3300 de primării din care peste 80% cheltuiesc mai mult decât produc.

Un model non economic, o mare risipă de bani. Plătim primari și viceprimari și zeci de consilieri care nu au obiect de activitate.

Ce să administrezi într-un sat cu 200 de familii?

În secolul tehnologiei și digitalizării, politrucii au înființat noi comune și orașe. Doar în guvernarea Tăriceanu zeci de comune au devenit orașe și singura realizare a fost faptul că au pierdut șansa de a se dezvolta prin utilizarea fondurilor UE alocate comunităților rurale. Oamenii au devenit orășeni cu numele. Majoritatea nu au acces la spații publice amenajate, nu au iluminat public sau servicii publice de calitate.

Neavând resurse proprii, venituri locale, toate aceste primării stau cu mâna întinsă către baronii județelor, iar unele comunități primesc bani iar altele nu, funcție de culoarea lor politică.

E un sistem feudal de administrare, de control de sus în jos, fiindcă dependența financiară îi face pe toți actorii politici vulnerabili.

Primarii au control la rândul lor, fiindcă în sistemul nostru public, care este profund greșit, aceștia au nenumărate pârghii de constrângere a cetățenilor. Practic împreună cu pădurarul și încă doi agenți economici locali au control absolut în comunele pe care le conduc.

E cea mai mare frână în dezvoltarea țării și rând pe rând politicienii care au ajuns la putere au continuat acest sistem nedrept și l-au folosit pentru ei. Nu de puține ori i-ați văzut în poze în care își arogă merite pentru “lobby-ul” pe care îl fac ei la Guvern pentru primari, în care arată câtă grijă au ei de noi. O ipocrizie fără margini, ca să nu mai punem la socoteală că multe astfel de “proiecte și realizări” nu sunt pe agenda cetățenilor. În fapt e o mare risipă de bani de multe ori și e aceeași placă pe care o pun PSD-iștii când conduc, preluată cu multe autolaude de ceilalți politruci.

Nimeni nu stabilește criterii obiective de alocare a fondurilor tocmai pentru a putea controla sistemul și oamenii.

E un fel de comunism cu față umană perfecționat de la un ciclu electoral la altul.

Până una alta, mâine începe campania electorală și cel mai important lucru e pe cine votăm. Pentru a îndrepta cât de cât lucrurile, pentru a da o mică șansă unor comunități, e bine să alegem oameni pe care îi cunoaștem bine de tot. Adică să știm ce au făcut până în acel moment, ce au făcut până la 30 de ani, ce fel de prieteni au, cum și-au construit casele, de unde au avut bani, dacă sunt violenți de felul lor sau dacă sunt obsedați de putere și bani.

Am cunoscut mulți candidați în acești 30 de ani și numărul celor buni care ajung pe funcții e în scădere și e un lucru trist. Dar întotdeauna sunt soluții, important e să căutăm adevărul și să acționăm în spiritul dreptății și a binelui comun.