DIN TRANSILVANIA, POLITICĂ

Pe cine alegem mâine? Vezi harta bătăliilor din marile orașe

Dacă în 2016 PSD-ul condus de Liviu Dragnea a câștigat Bucureștiul și peste jumătate din primăriile reședință de județ, în 2020 lupta dintre stânga și dreapta va fi una aprigă. Partidele de dreapta – PNL, USR-PLUS – s-au coalizat la București, împotriva PSD, prin susținerea candidaturii lui Nicușor Dan și speră să rupă și din fiefurile din tară ale social-democraților.

În urma alegerilor locale din 2016, PSD a câștigat 19 primari de reședință de județ, în timp ce liberalii au obținut 14. Conduși de Liviu Dragnea, pesedișii dețineau controlul asupra Capitalei, Moldovei, Dobrogei și Olteniei, iar PNL și-au menținut Transilvania și Crișana. În ultimii patru ani, lucrurile s-au schimbat însă: PSD a pierdut guvernarea, alegerile europarlamentare și primari din fiefuri importante, precum Iași, Bacău, Tulcea sau Târgu Jiu. La alegerile din 27 septembrie, dreapta reprezentată de PNL și USR-PLUS are șanse reale să rupă din nou din fiefurile social-democraților.

București

În cursa pentru Capitală, bătălia se va da între actualul primar social-democrat Gabriela Firea și candidatul PNL-USR-PLUS Nicușor Dan. Sondajele îl dau favorit pe Nicușor Dan, însă candidatura fostului președinte al României Traian Băsescu îl poate încurca mult pe Nicușor Dan. Traian Băsescu poate exploda și în ultimul moment. E foarte imprevizibil ce se va întâmpla, are un electorat restrâns, dar stabil, ce poate tăia din șansele candidatului dreptei.
Alte nume cunoscute care își încearcă norocul pentru fotoliul de primar al Capitalei sunt Călin Popescu Tăriceanu-ALDE, Viorel Cataramă, Florin Călinescu-Partiul Verde și Ilan Laufer.
În ceea ce privește candidaturile la primăriile de sector lupta e deschisă.

Candidații PSD

 • sector 1 – Daniel Tudorache
 • sector 2 – Dan Cristian Popescu
 • sector 3 – Aurelian Bădulescu
 • sector 4 – Daniel Băluţă
 • sector 5 – Daniel Florea
 • sector 6 – Gabriel Mutu

Candidații PNL-USR-PLUS

 • sector 1 – Clotilde Armand (USR)
 • sector 2 – Radu Mihai (USR)
 • sector 3 – Adrian Moraru (PNL)
 • sector 4 – Simona Spătaru (PLUS)
 • sector 5 – Cristian Băcanu (PNL)

Candidații PMP

 • Sectorul 1- Ioana Constantin. Sectorul
 • Sectorul 2 – Cătălin Militaru
 • Sectorul 3 – Mihai Neamţu
 • Sectorul 4 – Ştefănel Dan Marin
 • Sectorul  5 – Lucian iliescu
 • Sectorul 6 – Ştefan Florescu

În Transilvania, foștii PDL-iști Emil Boc sau George Scripcaru au mari șanse să câștige scrutinul din 27septembrie.

Cluj-Napoca

Emil Boc candidează din partea PNL pentru un al treilea mandat de primar și pare că nu are rivali. În 2016, Emil Boc, a obținut o majoritate confortabilă de 64,76%, iar scrutinul din 27 septembrie nu pare că ar aduce vreo schimbare majoră în fruntea Primăriei din Cluj.

USR – PLUS vine cu o candidatură sonoră – deputatul Emanuel Ungureanu, care s-a remarcat după ce în 2018 l-a denunțat pe Mihai Lucan, fost șef al Institului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca, pentru abuz în serviciu, luare de mită și delapidare.
Pentru locul de primar al municipiului Cluj-Napoca candidatul PSD este Valentin Cuibus, actual consilier judeţean, care în ultimii 8 ani a condus Inspectoratul Şcolar Judeţean.
Consiliul Județean

Alin Tișe – PNL

Alexandru Cordoș – PSD

Cătălin Sălăgean – USR

Oradea
Primarul de 12 ani al municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a anunțat că nu mai candidează pentru un nou mandat, ci își încearcă șansele ca președinte al Consiliului Județean Bihor. Bolojan îi lasă locul colaboratorului său, actualul viceprimar Florin Birta care candidează din partea PNL pentru fotoliul de edil.

De asemenea, în cursă s-a înscris şi fostul ministru al Sănătăţii Cseke Attila Zoltan (UDMR), din Guvernul Boc II. PSD a intrat în cursa pentru primăria Oradea cu Emilian Pavel (PSD).

Social-democrații îl propun pe fostul eurodeputat Emilian Pavel. Candidatura acestuia este privită în interiorul partidului ca fiind una de sacrificiu pentru că nu are șanse reale de a câștiga. Presa locală susține că lui Pavel i s-ar fi promis un loc eligibil la alegerile parlamentare.

Consiliul Județean

Ilie Bolojan – PNL

Ioan Mang – PSD

Mureș

După 5 mandate, primarul Dorin Florea nu mai candidează pentru primăria orașului. Candidatul independent Soos Zoltan, susținut de UDMR, pornește din pole position la Primăria Târgu Mureș. PNL o propune pe Theodora Benedek, soția medicului Benedek Imre, un fost lider local puternic al UDMR.

Din partea PMP candidează fostul prefect și actual deputat Marius Pașcan. Lavinia Cozma, până ieri deputat USR, va candida din partea Partidului Verde.

La Consiliul Județean Mureș bătălia se dă între:

PNL-Cristian Chirteș

UDMR-Peter Ferenc

Sibiu

La Sibiu, Astrid Fodor, actualul primar, candidează pentru un nou mandat susținută de Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR). Astrid Fodor pornește din pole position în cursa pentru un nou mandat. Ea a fost viceprimar în mandatele lui Klaus Iohannis, apoi primar interimar după ce acesta a devenit preşedinte. La scrutinul din 2016 a câştigat primul mandat de primar.

Liberalii propun pentru primăria Sibiului un fost campion european la Taekwondo – Adrian Bibu, iar pesediștii pe liderul organzației municipale, Cătălin Stanciu.

La Consiliul Județean, Daniela Cîmpean – PNL, pornește cu prima șansă și estimăm un scor de peste 50% din voturi în favoarea ei.

Daniela Cîmpean – PNL

Gabriel Tischer – FDGR

Bogdan Trif – PSD

Brașov

În Brașov lupta se va da între PNL și USR-PLUS. Liberalii îl susțin pe George Scripcaru, actualul primar al orașului, care este considerat favorit pentru al cincilea mandat la conducerea Primăriei.

Scripcaru este primar al orașului de la poalele Tâmpei din 2004, iar de numele acestuia se leagă o serie de dosare făcute de DNA, însă fără nicio condamnare. George Scripcaru a fost achitat în 3 dosare penale – dosarul „Skoda”, dosarul construcției din curtea Spitalului Județean Brașov și dosarul „Termoficarea”.

Alianța USR -PLUS îl propune pe senatorul USR Allen Coliban drept candidat la primăria Brașovului. Conform sondajelor locale, Coliban nu se bucură de prea multă notorietate.

Același lucru se poate spune și despre candidatul PSD, doctorul Florin Orțan, cotat cu șanse mici în lupta pentru primăria Brașovului. În cursă a intrat și fostul ministru al finanțelor, Gheorghe Ialomițeanu

La alegerile europarlamentare din 2019, USR-PLUS a obținut un rezultat mult mai bun decât PNL, cu 37,66% din voturi față de 21,93%.

Consiliul Județean

Adrian Veştea – PNL

Marian Rasaliu – PSD

Arad

PNL îl propune pentru un nou mandat de primar pe Călin Bibarţ actualul edil care a preluat ștafeta după ce Gheorghe Falcă a renunțat în favoarea unui mandat de eurodeputat.

USR-PLUS îl aruncă în luptă pe Adrian Wiener, senator USR și medic de profesie. După declanșarea pandemiei, Adrian Wiener a acceptat preluarea conducerii spitalului care tratează pacienți infectați cu COVID-19.

Social-democrații îl susțin pe fostul ministru de Interne Mihai Fifor. La niviel local, Fifor va fi susținut de PSD, ALDE și PNȚCD. Cele trei partide au format alianța electorală Platforma Social-Liberal Creștină.

Consiliul Județean

Iustin Cionca – PNL

Răzan Anghel – USR-PLUS

Timișoara

PNL îl susține în continuare pe Nicolae Robu pentru un nou mandat la Primăria Timișoarei. Robu este anchetat și acuzat de DNA de abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite în formă continuată, într-un dosar privind vânzarea caselor naționalizate din Timișoara.

Alianța USR-PLUS aruncă în cursă un candidat de naționalitate germană stabilit în Timișoara, Dominic Samuel Fritz.

Sondajele lui Robu îl dau pe acesta în pole position, la diferență de peste 10 procente de Fritz. În calculele useriștilor însă Dominic Fritz l-a ajuns din urmă pe liberal, emoții fiind în privința mobilizării la vot.

Consiliul Județean

Alin Nica – PNL

Cristian Moș – USR-PLUS 

Caraș-Severin

Pentru un nou mandat de edil al reședinței județului Caraș Severin, Reșița, candidează, din partea PNL, actualul primar Ioan Popa. PSD a format o alianță cu Pro România şi ALDE pentru a-l susține pe senatorul PSD Ioan Narcis Chisăliţă la Primăria Reșița. USR Plus îl susține pe Daniel Petru Toma

Actualul președinte al Consiliului Județean Caraș Severin, Florin Silviu Hurduzeu, candidează din partea social-democraților pentru un nou mandat la șefia instituției.

Liberalii îl trimit în cursa pentru șefia Consiliului Județean pe omul de afaceri Romeo Dunca, iar USR PLUS-Andrei Plujar

Alba Iulia

USR îl susține pe fostul liberal Gabriel Pleşa pentru Primăria Alba Iulia. Fost viceprimar, Pleșa este cotat ca favorit pentru fotoliul de edil.

Liberalii îl susțin în bătălia electorală pe actualul viceprimar cu atribuţii de primar, Paul Voicu. Acesta a fost susținut puternic de Mircea Hava, care a părăsit scaunul de primar pentru un mandat de eurodeputat.

Consiliul Județean

Ion Dumitrel – PNL

Mihai David – USR-PLS

Satu Mare

Principalii candidați pentru primăria municipiului Satu Mare sunt Kereskényi Gábor-UDMR, Radu Panait USR-PLUS, Adrian Albu-PNL și Dorel Coica-PSD. Favorit este actualul primar al UDMR.

La consiliul județean lupta este extrem de mare între actualul președinte al CJ Satu Mare, Pataki Csaba din partea UDMR și Adrian Cozma din partea PNL. Ambii candidați se află la egalitate conform ultimelor sondaje de opinie. Din partea PSD candidează Radu Roca, iar Mircea Ciocan Maior din partea Alianței USR-PLUS.

Baia Mare

Actualul primar, Cătălin Chereche pornește cu prima șansă, dreapta nu a reușit să dea un candidat comun. Astfel USR PLUS merge cu Dan Ivan, cel mai important contestatar al lui Cherecheș, iar PNL cu omul de afaceri Mircea Cirț, un personaj însă din anturajul liderilor locali ai PSD.

La Consiliu Județean lupta e deschisă între actualul președinte Zetea-PSD, Ionel Bogdan-PNL și deputatul USR Vlad Duruș.

Bistrița

9 candidați au intrat în lupta pentru Primăria Bistrița. Bătălia e deschisă oricărui rezultat, actualul primar nu mai candidează după 12 ani în fruntea orașului. PSD merge cu actualul viceprimar, PNL îl are candidat pe Ioan Turc, deputatul Ionuț Simionca-PMP, Dan Ciobănică-Partidul Verde.

La Consiliul Județean lucrurile par clare, actualul președinte Radu Moldovan, are toate șansele să recâștige președinția CJ BN. Din partea PNL candidează Stelian Dolha, Mircea Taloș din partea PNȚMM, Silvia Galben-PMP și Silviu Rus-PER.

Deva

PNL îl susține pe actualul primar al Devei și favorit în cursa pentru un nu mandat – Florin Oancea. În 2017, Oancea a devenit primar după ce a obţinut 42 la sută din voturile devenilor prezenţi la urne, aproape dublu faţă de contracandidatul său, pesedistul Petru Mărginean

USR-PLUS l-a anunţat pe Gabriel Ilieş, profesor, cu peste 20 de ani de experiență în domeniul educației, antreprenor și activ implicat în viața comunității.

PSD îl susține pe viceprimarul Ovidiu Moș.

Consiliul Județean

Adrian David – PNL

Alin Amititeloaie – USR-PLUS

Miercurea Ciuc

 Pentru Primăria Miercurea Ciuc se confruntă candidatul UDMR la fotoliul de primar al municipiului, deputatul Attila Korodi şi actualul edil, Robert Kalman Raduly.

Suceava
În fieful lui Gheorghe Flutur este favorit actualul primar Ion Lungu. El conduce Suceava din anul 2004 și candidează pentru al cincilea mandat din partea PNL.

PSD îl aruncă în luptă pe un fost consilier județean, în prezent liderul organizației municipale PSD Suceava, Dan Ioan Cușnir.
Consiliul Județean

Gheorghe Fulutur – PNL

Mirela Adomnicăi – PSD

Ploiești

În Prahova, stânga și dreapta se luptă pe viață și moarte.

Candidatul cel mai bine plasat în sondaje este avocatul Andrei Volosevici (PNL) care anunţă, prin sloganul său electoral, că se întoarce la primărie. Fost edil ales sub sigla PD-L în 2008, Volosevici a pierdut la scor mic al doilea mandat în 2012.

PNL a făcut alianță cu USR -PLUS pentru a câștiga alegerile la nivel local și județean.

La rândul lor, social-democrații au bătut palma cu partidul lui Victor Ponta și al lui Dan Voiculescu pentru susținerea canidaților la primăria Ploiești și șefia CJ Prahova. Astfel, PSD îl propune pe Cristian Ganea, actualul viceprimar, fost PSD acum la PRO România..

Consiliul Județean

Bogdan Toader – PSD -PRO România PPU-SL

Iulian Dimitrescu – PNL-USR-PLUS 

Craiova

Lia Olguța Vasilescu este favorită pentru primăria Craiovei, în estimările PSD aceasta având o intenție de vot de peste 60%.
În Craiova, deși la alegerile europarlamentare din 2019 USR a luat un scor mai mare decât PSD, cuplul Olguța Vasilescu-Claudiu Manda controlează orașul. Olguța Vasilescu candidează pentru un nou mandat de primar al Craiovei. În 2012, ea a devenit pentru prima dată primar al Craiovei, iar la alegerile locale din 2016 a câștigat un alt mandat de primar, cu peste 60% din voturi, însă după câteva luni a renunțat pentru postul de ministru al Muncii.

Contracandidatul Olguței Vasilescu este deputatul PNL Nicolae Giugea. El a fost prefect de Dolj și secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Nicolae Giugea este unul dintre fondatorii PD Dolj, iar în prezent este liderul organizației județene a PNL.

USR -PLUS îl propun pe decanul Baroului de avocați, Lucian Săuleanu.

Consiliul Județean

Cosmin Vasile PSD

Alexandru Gîdar PNL

Pitești

Orașul Pitești este dominat de PSD, iar liberalii încearcă să rupă monopoul racolându-l pe viceprimarul acestora, pe care îl susțin drept candidat la primărie. PNL a anunțat că, pentru Primăria Pitești, îl are candidat pe Sorin Apostoliceanu. Acesta a devenit viceprimar la Pitești din partea PSD în urma alegerilor locale din 2016. Până recent, a fost lider PSD Pitești, din postura de secretar general.

Social-democrații l-au aruncat în cursă pe Cristian Gentea, care a lucrat la Nuclearelectrica și a deținut funcția de director adjunct securitate nucleară, la Sucursala Cercetări Nucleare Pitești.

În cursa pentru primărie intră și candidatul USR-PLUS, deputatul Ionuţ Moşteanu.

Consiliul Județean

Emanuel Soare – PNL

Ion Mînzînă – PSD 

Râmnicu Vâlcea
PSD, în alianță cu PER, îl susține pe actualul primar Mircia Gutău pentru un nou mandat. PNL îl susține pe Virgil Pâvulescu, de profesie economist, în timp ce USR l-a propus pe Andrei Gheorghiu.

Consiliul Județean Vâlcea

Cristian Buican – PNL

Constantin Rădulescu – PSD-PER

 Constanța
Lupta pentru câștigarea Constanței se dă între actualul primar Decebal Făgădău, senatorul PNL Virgil Chițac și deputatul USR Stelian Ion.

Social-democrații îl susțin în continuare pe actualul primar Decebal Făgădău, implicat în numeroase scandaluri de corupție. Făgădău este inculpat într-un dosar penal alături de Radu Mazăre, dosar care anchetează autorizațiile date de către Primăria Constanța dezvoltatorilor imobiliari.

Liberalii îl aruncă în luptă pentru Primăria Constanței pe senatorul Vergil Chițac. Acesta a candidat și în 2016, strângând doar 34% din voturi.

Deputatul USR este cotat cu șanse mari de a obține primăria după ce la alegerile europarlamentare alianța USR-PLUS a înfrânt PSD. Stelian Ion este deputat USR și membru în Comisia Juridică.

Consiliul Județean

Felix Stroe – PSD

Mihai Lupu – PNL

 Brăila

La Brăila, actualul primar Marian Dragomir de la PSD este favorit înaintea alegerilor de duminică. Pentru Primărie, PNL a făcut alianță cu partidul Brăila Nouă și-l susține pe Lucian Căprariu.
În cursă aleargă și Dorin-Silviu Petrea, Pro Romania, și Mihai-Cristian Isvoranu, USR.

 Galați

PSD îl susține pentru un nou mandat pe actualul primar Ionuț Pucheanu. PNL și USR au semnat la Galați un potocol de susținere reciprocă a candidaților. USR l-a propus pentru Primăria Galați pe Bogdan Rodeanu, iar PNL pentru șefia CJ Galați pe George Stângă.

 În cursă este și Marius Stan, fost primar USL al Galațiului, acum candidat Pro România.

Consiliul Județean

Costel Fotea – PSD

George Stângă – PNL

Tulcea

Constantin Hogea, actualul primar al orașului, candidează independent pentru un nou mandat. Personaj controversat, trimis în judecată de procurorii DNA după ce ar fi primit mită un apartament, Hogea ar fi susținut de către PSD, potrivit presei locale. PNL îl propune pe Ștefan Ilie, care conduce organizația PNL Tulcea și este primar al comunei Luncavița din 2004.

Consiliul Județean

Horia Georgescu – PSD

Victor Tarhon – PMP

În Moldova, social-democrații au pierdut din cauza migrației politice a două primării importante – Iași și Bacău.

Iași

La Iași, primarul în funcție, Mihai Chirica, ex-PSD, susținut acum de PNL, conduce detașat în plutonul candidaților la alegerile locale 2020, fiind creditat cu peste 40 de procente în intenția de vot.

El este urmat de Cosette Chichirău de la USR-PLUS care are un scor în jurul a 20%, în vreme ce Camelia Gavrilă de la PSD este cotată cu un procent în jur de 10%.

 De numele lui Chirică este legat un dosar deschis în 2019 de către DNA pentru a verifica situația achizițiilor imobiliare, după ce acesta a trecut mai multe terenuri pe numele fiiului său în vârstă de un an. De asemenea, primarul Iașiului a fost suspect în dosarul „Skoda”, unde procurorii au anchetat licitația prin care au fost achiziționate prin leasing 4 autoturisme Skoda, pe vremea când Mihai Chirica era viceprimar.

PSD îl aruncă în luptă pe actualul europarlamentar, doctorul Tudor Ciuhodaru. El s-a plimbat pe la mai multe partide: PC, UNPR, PPDD și PSD.
Din partea USR candidează senatoarea Cosette Chichirău. Potrivit sondajelor, prima șansă, fiind cel mai bine cotat, ar avea-o Mihai Chirică.
Consiliul Județean

Maricel Popa – PSD

Costel Alexe – PNL

Bacău
La Bacău, județ roșu, controlat de-a lungul timpului de Dumitru Sechelariu, Viorel Hrebeciuc și Dragoș Benea (în prezent europarlamentar PSD), cu cele mai mari șanse este cotat candidatul Pro România – actualul primar Cosmin Necula. El candidează din partea PRO România după ce a fost exclus din PSD în 2019 și s-a înscris în partidului lui Victor Ponta.

La nivel local, social-democrații au încheiat o alianță electorală pentru alegerile locale cu partidului lui Dan Voiculescu PP -USL și îl propun primar Ștefan Sorin Umbrãrescu.

PNL și USR – PLUS au încheiat o alianță în Bacău pentru alegerile locale din septembrie. Pentru Primăria Bacău va candida deputatul și șeful USR Bacău, Lucian Stanciu Viziteu.

Consiliul Județean

Ionel Palăr – PNL – USR-PLUS

Valetin Ivancea PSD

Focșani

În fieful lui Marian Oprișan, din partea PSD candidează actualul primar Cristi Misăilă. Aflat la finalul primului mandat, Misăilă este în continuare susținut de Marian Oprișan să candideze și în 2020.
Din partea PNL candidează Ion Ștefan, actual ministrul al Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei. Ștefan a candidat și în 2016 și a pierdut la aproape 9 procente diferență de Misăilă.

Dacă pentru Consiliul Judeţean Vrancea, USR-PLUS a ales să facă alianţă cu PNL, având un candidat comun şi liste comune, pentru Primăria Focşani cele două partide şi-au desemnat candidaţi proprii şi vor avea liste separate. Astfel, Alianţa USR-PLUS a desemnat-o pe Corina Atanasiu, preşedinte USR Focşani, pentru candidatura la primăria oraşului.

Consiliul Judetean

Marian Oprișan – PSD

Cătălin Toma – PNL

Piatra Neamț

În Neamț, PSD controlează județul prin Ionel Arsene, considerat un apropiat al lui Liviu Dragnea și opozant al actualului președinte PSD Marcel Ciolacu. Arsene l-a aruncat în lupta pentru Primăria Piatra Neamț pe fostul ministru al Transporturilor Răzvan Cuc.
Contracandidații lui Răzvan Cuc sunt actualul primar Dragoș Chitic, care candidează din partea PMP, iar liberalii îl propun pe Andrei Carabelea, cunoscut la nivel local mai ales din zona acțiunilor civice.
Consiliul Județean

Ionel Arsene – PSD

Mugur Cozmaciuc – PNL