OPINII

Pe cine alegem prim ministru?

Autor: Alin Seserman

Specificul alegerilor din acest an va fi alegerea indirectă a primului ministru. Mare parte a campaniei se va fixa pe cine va fi viitorul premier. Așa cred. De altfel așa și trebuie.

Fiecare moment electoral a avut un specific și cred că 2020 va fi anul alegerii primului ministru.

Ce înseamnă asta?

În România, prin legile pe care le avem, primul ministru e de departe persoana cu cele mai mari puteri, atribuții. De el depinde configurarea bugetului, el decide cine e ministru, secretar de stat, prefect, subprefect sau președintele al unei agenții așa cum sunt cele din subordinea Guvernului. Are mult mai multe puteri, dacă putem să le spunem așa, decât președintele sau orice altă persoană.

Și totuși, președintele României a fost mai puternic. Prin faptul că el desemnează primul ministru, e cel mai puternic. Deși pare simplu, așa este. Președintele are puține atribuții de conducere a țării și totuși conduce. Am văzut asta cu toții și în trecut și acum.

Klaus Iohannis e astăzi cel mai puternic om al țării.

E un lucru larg știut și acceptat.

Sigur că într-o democrație perfect funcțională, președintele ar trebui doar să accepte desemnarea premierului. Adică. Partidul care câștigă alegerile își stabilește candidatul de premier și gata. Dar realitatea e alta.

Dacă nu te place președintele, nu ești premier.

Partidele știu asta, membrii lor știu asta, toate grupurile politice știu asta.

Revenind, ideea e urmatoarea. Până acum s-a votat partidul la alegerile parlamentare, iar în acest an partidele vor ieși în față cu propunerea de premier. Nu știu cine va iniția lucrul acesta dar el se va întâmpla.

De ce trebuie să fie așa? Pentru că trebuie să știm cine va fi premier. Trebuie să știm cine va conduce România în următorii 4 ani.

Spre exemplu, ultima dată, în 2016, am fost păcăliți. Câți români au știut că PSD o va propune ca premier pe Sevil Shhaideh? Sau pe Grindeanu? Nimeni. Nici din PSD nu știa nimeni. Nici măcar Dragnea nu s-a gândit înainte ci a decis în momentul de după. Lucru absolut anormal.

Noi trebuie să știm cine va fi viitorul premier iar campania pe care o s-o fac va fi în această direcție.

Hai să ne gândim. Cine ar fi? De la PSD, PMP, PNL, USR-PLUS, sau alt partid. Da. Despre ei e vorba. Dar poate sunt și alții. De la aceleași partide sau de la altele. O să-i cunoaștem pe toți. Pe unii îi știm deja.

Dacă PSD vrea s-o pună pe Olguța va trebui să știm. Dacă USR și PLUS îl vor pe Cioloș foarte bine. Îl cunoaștem.

România are nevoie de cea mai bună echipă pentru viitorii ani și de un căpitan pe măsură.

Ca stat, astăzi suntem copleșiți de cheltuieli și e nevoie de cei mai buni, mai profesioniști și mai pragmatici oameni politici pentru a reporni țara și comunitățile.

De administrat nu e tocmai greu dar pentru a crea noi resurse, pentru a reorganiza țara administrativ-teritorial, economic și social e nevoie de mai mult.

Vom reuși dacă vom alege bine și mai ales dacă partidele vor desemna pe cel mai bun!

Ce ziceți?