OPINII

Pe cine alegem primar?

Autor: Alin Seserman
Au fost în istoria recentă, de după 1990, momente când votul a schimbat un sistem, a reorientat o întreagă politică și viață economică. În 1996, în 2004 și 2009, 2019, când votul a avut efecte mari, a schimbat sau a dat o altă direcție țării.
Votul de mâine nu va fi așa decât în foarte puține locuri. Sistemul nu permite multe schimbări, iar după alegeri, în cele mai multe comunități, viața va fi ca înainte. Aș fi vrut să dau vești bune, dar nu e cazul. Astăzi mulți nu vor fi de acord, dar vorbim peste doi ani.
Votul strict politic a adus la conducerea multor orașe mulți primari PSD. În 2012 Emil Boc a fost la un pas de a pierde, votul multor clujeni fiind îndreptat împotriva guvernării conduse de el. A fost salvat de voturile din localitatea componentă Someșeni, altfel clujenii s-ar fi ales cu un primar USL-ist, tovarăș de-al lui Tăriceanu. Clujul ar fi fost Craiova de astăzi. Mulți primari buni au fost sancționați pentru guvernările naționale și în 2012 când s-a votat USL și în 2016 când s-a votat PSD.
La locale nu e de votat partide, ci oameni buni pe care îi cunoști. Partidul nu garantează nimic. Fie el mare sau mic, de stânga sau altfel.
Din nefericire, în cele mai multe locuri, alegerile de mâine nu vor aduce o schimbare în sensul că pleacă unii răi sau nepricepuți și vin unii buni. Nu. Votul va fi preponderent politic, candidații la rândul lor fiind majoritatea puși tot politic nu pe alte criterii.
Candidații independenți și ai partidelor mici au șanse minime să câștige chiar și în acele localități unde toată lumea cunoaște pe toată lumea, fiindcă la sate e teroare. Controlul primarilor e extrem.
Avem un sistem defectuos, profund antidemocratic, care funcționează perfect pentru actualii aleși. Sunt primării cu 7-8 sate, iar în fiecare sat primarul a angajat fie soția preotului, fie nepoata pădurarului sau sora polițistului din satul respectiv și totul a devenit ermetic. Peste 90% dintre ei s-au îmbogăţit în acești ani, au angajat rude și oameni care să-i ajute la recâștigarea mandatului. Nimeni nu poate pătrunde în astfel de zone. Totul e pe modelul feudal și al mafiei. Acești oameni controlează foarte clar niște teritorii. Ei și președinții de CJ. Teritoriile sunt sub control aproape monarhic, adică tot ce mișcă e cu acordul baronului local.
Sistemul alegerilor dintr-un singur tur avantajează mult primarii în funcție.
Cei mai mulți primari n-au performat. Majoritatea dintre ei sunt la al 3-lea și al 4-lea mandat doar pentru că s-au adaptat mereu în funcție de culoarea guvernării, în funcție de cine a împărțit banii.
Sunt primari care, cu buget mic, au făcut lucruri bune, iar alții au fost favorizați cu bani de la guvern și de la consiliu județean, însă au risipit totul pe lucruri inutile, au făcut lucrări de mântuială. Cu toate acestea mulți dintre ei vor fi votați din nou. De o majoritate simplă, necalificată, dar nu asta contează. Nici calitatea votului nu contează fiindcă votul unui profesor universitar valorează cât al unui asistat social, dependent 100% de primarul pe funcție.
PSD a abandonat proiectele mari în acești ani și a virat banii în conturile primăriilor. Astfel primarii nu au trebuit să fie gospodari fiindcă banii au venit, licitațiile s-au făcut, lucrările s-au executat. Reparații, modernizări, trotuare, ceva s-a făcut. Marile realizări astea sunt. Unii nu s-au chinuit deloc în a atrage bani europeni fiindcă au avut de toate de la guvern.
Modelele din Cluj-Napoca sau Oradea nu sunt multiplicate în alte părți. Primarii, indiferent de partid, nu au creat oportunități, nu au fost creatori de resurse. Au administrat ce au avut și cam atât.
Cele mai multe orașe arată deplorabil. Și nu trebuie mers neapărat în Oltenia. Și în Transilvania multe orașe sunt cenușii, fără niciun fel de orizont. Satu Mare spre exemplu. Nici măcar un centru cât de cât nu are sau un parc amenajat, dar cu toate astea primarul UDMR va ieși din nou. La fel putem spune de Sighetu-Marmației, un fost mare centru comercial, peste Baia Mare în urmă cu ceva timp. Astăzi e unul dintre cele mai triste orașe pe care le-am văzut.
Avem și modele bune. În 2004 a început un fel de școală bună pentru administrația locală. Orașe ca Brașov, Cluj-Napoca, Târgu-Mureș, Timișoara, Alba-Iulia, Arad, s-au dezvoltat și au fost bune modele de guvernare locală. Sibiul s-a dezvoltat bine, oraș fără culoare politică. Din 2008 și Oradea a intrat în acest top și astăzi e unul dintre cele mai dinamice orașe din sud-estul Europei.
Din 2005 constant scriu despre modelele din Transilvania însă nici în următorii ani nu se vor întâmpla lucruri spectaculoase fiindcă
sistemul nostru de organizare administrativă și teritorială nu permite alegerea celor mai buni oameni în fruntea comunităților. Chiar și primarii buni vor avea mari probleme fiindcă în peste 80% dintre primării, cheltuielile depășesc veniturile, iar un proiect european îl începi azi și îl implementezi peste 5 ani. Așadar lucrurile merg inerțial și asta viciază întreaga viață politică și administrativă. Neavând venituri primarii se vor orienta mereu și se vor încolona după baronii județelor. Dacă ești cu ei primești, dacă nu, rămâi sărac.
Reforma administrativă devine obligatorie, altfel nu ne mai putem dezvolta. Banii merg doar pe cheltuieli și mai mult, după finalizarea proiectelor de infrastructură la sate, apă, canalizare, energie electrică, primarii vor cheltui în continuare banii țării pe orice. Ei mereu vor să facă licitații și să renoveze, să construiască cămine culturale, orice, chiar dacă acele lucruri nu sunt priorități pentru ei. Politicienii parlamentari vor fi mereu pe la ministere pentru a mulțumi pe acești primari care la rândul lor îi țin acolo și le dau sau nu susținere o dată la 4 ani. E un cerc extrem de vicios, profund dăunător întregii politici.
Votul de mâine. Următorii 4 ani vor fi complicați economic, așadar merită dat la o parte candidații populiști, cei care au promis de toate pentru toți.
Nu e de urmat sfatul celor care sunt conectați la banii baronilor locali, fie ei afaceriști, oameni din presă, cântăreți sau alte categorii.
Ei sunt cu baronii. Se prefac din când în când că susțin nu știu ce dar ei rămân fideli baronilor. Spre exemplu primarul Bistriței a fost elogiat timp de 12 ani. Astăzi e foarte criticat de acești grauri. De ce? Pentru că nu mai candidează. 12 ani i s-au cântat ode, până ieri pârtia a fost bună, banii europeni au făcut minuni în oraș, Biserica Evanghelică a fost salvată, parcul municipal era cel mai tare. Astăzi, clienții se orientează spre noii baroni, viitorii sponsori, fiindcă primarul care a fost nu le mai e de folos lor și vor să arate noilor feudali supunere și loialitate. Până când aceștia nu vor mai fi. Și tot așa.
E nevoie de soluția serioasă în fiecare comunitate. Așadar merită votați oamenii competenți și onești. E important să identificăm în comunitățile unde alegem pe acei oameni care pot face această schimbare. Ideea cu votul util nu e un argument astăzi. În felul acesta niciodată nu o să alegem oameni buni, fiindcă ni se solicită mereu votul util, adică votul politic. E de ales oameni buni pe care îi cunoaștem personal, le știm familia, prieteniile și ce au făcut în viață. Altminteri…