LIFESTYLE

Peisaje mirifice cu Lacul Tarnița din județul Cluj. FOTO

de Mihai Sărmășan

Lacul Tarnita este considerat unul dintre cele mai frumoase lacuri din tot judetul Cluj. Lacul Tarnita se afla situat la vest de orasul Cluj – Napoca. Mai exact locul este situat intre comunele Rasca, Marisel si Gilau. Lacul Tranita este impresionant datorita faptului ca se intinde pe o suprafata de 215 ha. Lacul are o lungime de 8 km, iar adancimea maxima este de 70 m. Lacul Tarnita este un lac de acumulare, cel mai frumos si mai reprezentativ pentru judetul Cluj.

Acest loc superb este cel mai vizitat de pe intreg teritoriul judetului Cluj. Lacul Tarnita a luat fiinta in anul 1974. In zona se afla si un baraj ( Barajul de la Tarnita ) care este proiectat pentru o capacitate de 74 milioane mc. apa. Hidrocentrala de la Tarnita a fost proiectata pentru producerea energiei electrice, astfel puterea acesteia este de 45 MW.

Lacul Tarnita detine cateva legende extrem de interesante. Si datorita acestor legende locul este vizitat in fiecare an de foarte multi turisti curiosi. Pe langa multitudinea de turisti care vin la Tarnita, majoritatea populatiei din Cluj – Napoca vine ori de cate ori se iveste aceasta ocazie, mai ales ca nu este foarte departe de oras.

De altfel, foarte multi dintre cei care vin la Tarnita sunt biciclisti. Iubitorii de natura se vor simti in largul lor daca aleg sa vina la Tarnita. Aici natura este mai presus de orice. Turistii care doresc sa viziteze Lacul Tarnita se pot considera fericiti, deoarece aici se poate practica inclusiv pescuitul. In decursul anului, aici exista cateva competitii extrem de interesante.

foto credit: Andrei Mureșan