LIFESTYLE

Peisaje superbe de vară din Munții Călimani. FOTO

de Mihai Sărmășan

Prietenul si colaboratorul nostru, Albert Gavrila, a realizat o drumetie in Muntii Calimani pe traseul: Colibița – Piciorul Colbului – Vf. Bistricioru(1990 m) – Vf. Struniorul(1963 m) – Muntele Viișorul – Poiana Dălbidan – Poiana Prislop – Colibița. Muntii Calimani apartin lantului vulcanic Harghita-Gurghiu- Calimani-Tibles- Gutai- Oas si sunt cei mai tineri munti din Romania (1,8-5 milioane de ani)  dispunand  de un peisaj inedit modelat prin procesul de eroziune rezultand stanci cu forme zoomorfe, ciudate  prezente mai ales pe flancul sudic si estic si care constituie puncte de atractie turistica. 

Altitudinile cele mai mari, de peste 2000 m, se afla pe creasta principala, in varfurile: Pietrosul Calimani- 2102 m, Negoiul  Unguresc-2081 m, Iezerul Calimanului- 2031 m, Retitis- 2021 m, Calimanul Cerbului 2013 m. Pe teritoriul UAT Toplita, cele mai mai mari altitudini din Muntii Calimani se gasesc pe limita de nord-vest a teritorului administrativ, respectiv  varfurile Iezerul Calimanului si Retitis. Potentialul natural al Calimanilor, cu valoare stiintifica si peisagistica deosebita, constituie o destinatie turistica importanta, fiind printre cei mai vizitati munti din Romania.

Parcul National Calimani cu  o suprafata totala de 24.040 ha (din care 1224 ha sunt pe teritoriul municipiului Toplita ), este o arie protejata de interes national pe teritoriul careia se gasesc un numar impresionant de specii de plante si animale. Scopul infiintarii acestuia este acela de a proteja si conserva elemente din natura cu valoare deosebita fizico- geografica, floristica si speologica si nu numai.

sursa foto: Facebook Albert Gavrilă