LIFESTYLE

Pentru cine a semnat Mihai Șora în campania de strângere de semnături?

Dragi prieteni,

văd multă agitație în jurul candidaților potențiali. De la dacii liberi, măscăricii, cocul, la candidații rezonabili, peste tot – panouri, zâmbete și voie bună, clocot, freamăt, oameni care strâng semnături.

În clipa de față, exercițiul democratic propriu-zis mi se pare cel mai important, iar el constă tocmai în a da unor candidați decenți șansa de a-și expune programul, viziunea politică, felul în care gândesc viitorul țării.

Dintre cei care s-au anunțat, doar trei mi se par demni de atenție (și de funcția la care aspiră). Toți trei au calități indiscutabile; toți trei – și imperfecțiuni, pe care, folosind propria unitate de măsură, le putem citi în cheie mai sumbră ori mai îngăduitoare. În ce mă privește, am semnat (întâmplător, chiar în ordine alfabetică) pentru Dan Barna, Klaus Iohannis și Toader Paleologu. Firește, ideal ar fi să avem un Făt-Frumos sau o Girafă (deși s-ar găsi și atunci unii să spună că Făt-Frumos e prea viteaz pentru ciobanul mioritic, Girafa – prea semeață pentru cel ce-și ține capul plecat, înfricoșat de sabie).

Cum nu avem în cursă nici Făt-Frumos și nici Girafă, ne vom mulțumi cu unul dintre cei trei. Aștept dezbateri oneste, echilibru, inteligență și politețe, atitudini de oameni responsabili, care înțeleg semnificația momentului, își respectă deopotrivă adversarul și pe alegătorii săi.

Mihai Șora
5 septembrie 2019