LIFESTYLE

Perseidele, spectacolul celest de astă-noapte

În noaptea de luni spre marți (12 spre 13 august 2019), cerul va fi animat de un fenomen astronomic spectaculos. Este vorba de maximul curentului de meteori cunoscut sub numele de Perseide. Potrivit Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, citat de Mediafax:

,,Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pământului. Pentru o fracţiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi, meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numeşte meteorit. Toate aceste particule de praf vin de la cometa 109P/Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu”.

Denumite după constelaţia din care vin, Perseus, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Faptul că Luna, satelitul natural al Pământului, se apropie de faza maximă și este foarte strălucitoare, va îngreuna, la noapte, observarea Perseidelor.  Cea mai buna perioadă de observare este după miezul nopţii până în dimineața zilei de 13 august.

,,Pentru vedea meteori nu aveţi nevoie de un instrument astronomic. Vă trebuie ceva pe care să staţi întins, un sac de dormit sau un şezlong. Vă mai trebuie îmbrăcăminte groasă pentru că noptile de august sunt destul de răcoroase. Pentru a vedea cât mai mulţi meteori, este nevoie să priviţi cerul măcar o oră. Cu cât observaţi mai mult cu atât vedeţi mai mulţi meteori. Desigur, uneori este binevenită o pauză scurtă pentru dezmorţire”, scriu pe pagina de Facebook a instituției,  specialiştii de la Observatorul astronomic ,,Vasile Urseanu” .

Aceiaşi specialişti mai scriu că în timpul unei ploi de stele se pot observa câteva mii de meteori pe oră,  în vreme ce Perseidele permit celor din zonele cu cer curat, să vadă maxim 100 de meteori pe oră.

Sursă foto: Alex Varga