ECONOMIC

Peste 1.300 de blocuri de locuinţe din întreaga ţară vor fi reabilitate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)

Peste 1.300 de blocuri de locuinţe din întreaga ţară vor fi reabilitate prin intermediul unui fond special prevăzut în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a anunţat joi ministrul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila.

“Beneficiarii nu vor fi obligaţi la cofinanţare la niciunul dintre ele, indiferent că vorbim de autorităţi publice locale sau vorbim de proprietari de clădiri publice. Accesul va fi egal din partea tuturor, indiferent de zonă, indiferent de rangul localităţii, indiferent de culoarea politică a primarului. Mecanismele de implementare sunt în aşa fel gândite încât să nu avem niciun fel de interferenţă de un alt tip, decât acela de a dezvolta localitatea (…), iar procedura pe care noi o propunem de implementare este o procedură debirocratizată, mult simplificată”, a declarat ministrul, la o conferinţă de presă.

El a adăugat că metodologia şi ghidul de implementare privind Fondul renovării se preconizează a fi finalizate în primul trimestru al anului 2022, după care se poate trece la implementarea acestor proiecte.

“În ceea ce priveşte reformele care sunt legate de Fondul de renovare, sunt în principal legate de proiectul de lege privind consolidarea clădirilor cu risc seismic, care este în dezbatere publică pe site-ul ministerului. (…) Vom extinde consolidarea clădirilor şi la cele cu risc seismic II, astăzi sunt prevăzute în lege numai clădirile cu risc seismic I. De asemenea, pe lângă blocurile de locuinţe vom prevedea în acest proiect de lege şi faptul că şi clădirile publice pot intra într-un asemenea program. O a doua reformă pe Fondul renovării priveşte elaborarea Codului urbanismului şi amenajării teritoriului. Guvernul a aprobat în martie liniile directoare ale viitorului Cod al urbanismului”, a menţionat Cseke Attila.