DIN TRANSILVANIA

Peste 100 000 de pelerini vor asista astăzi la slujba oficiată de Papa Francis la Șumuleu Ciuc

Astăzi, Papa Francisc, aflat în vizită în România, va oficia Sfânta Liturghie la Sanctuarul Marian de la Șumuleu Ciuc, în fața a 100 000 de oameni veniți din toată țara, dar și din alte state europene. A fost aleasă și această localitate din județul Harghita, ca reper al vizitei Sanctității Sale Papa Francisc deoarece la Șumuleu Ciuc se desfășoară anual cel mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală și de Est la care participă creştini de diferite rituri, limbi şi origini, din ţară şi străinătate.

Potrivit Digi 24, la Şumuleu Ciuc, Papa Francisc va fi întâmpinat cu Imnul Papal şi cu un vechi cântec bisericesc ce se cântă din vremuri străvechi la Șumuleu Ciuc. Predica rostită de Papa Francisc în timpul liturghiei va fi tradusă simultan în limbile română şi maghiară.  Liturghiile şi cântecele vor fi în  limbile latină, maghiară şi română, a fost editat un caiet care cuprinde aceste rugăciuni, respectiv traducerile în limbile respective ale cântecelor, iar răspunsurile la textele oficiale în limba latină, în care se va ţine slujba, „vor fi pe limba poporului”, respectiv fiecare dintre credincioşi va răspunde în limba sa.

La liturghia de la Sumuleu Ciuc,  Papa Francisc va purta veşminte liturgice realizate de un designer de haine bisericeşti, din Satu Mare, Sabău-Trifu Cristina. Pe veşmântul liturgic al Sfântului Părinte va fi Fecioara Maria de la Şumuleu Ciuc, din biserica Mânăstirii Franciscane, iar pe spate, logo-ul acestei vizite papale „Să mergem împreună!”.

Statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, aflată în mănăstirea franciscană din Șumuleu Ciuc, a fost urcată pe munte, pentru prima dată după al Doilea Război Mondial, pentru a împodobi altarul unde va sluji Papa Francisc. Statuia este pictată în lemn de tei, are 2,27 metri înalțime și o vechime de peste 500 de ani. După slujbă, Papa Francis va oferi Sanctuarului Marian de la Șumuleu Ciuc un trandafir din aur.

Deoarece în zonă este cod portocaliu de inundații, Papa Francis a aterizat pe aeroportul din Târgu Mureș și nu din Bacău, cum era planificat inițial. Din Târgu Mureș, Sanctitatea Sa se deplasează cu mașina spre Șumuleu Ciuc. Deși este ploaie puternică, pelerinii nu s-au lăsat intimidați, coada atingând peste 10 kilometri în apropierea localității harghitene în care Papa va sluji astăzi.

POtrivit sursei citate, Sanctitatea Sa va primi un dar special, la Şumuleu Ciuc, un  „dar verde”, respectiv mai multe suprafeţe forestiere, însumând 122 de hectare, în zona Ciuc, care au fost plantate cu aproape 650 de mii de puieţi, în cinstea Papei Francisc.

Sursă foto: Digi24