ACTUALITATE

Peste 5.000 de copii au dispărut de acasă în ultimul an

Peste 5.000 de copii au dispărut de acasă în ultimul an, arată organizaţia neguvernamentală Salvaţi Copiii România, care trage un semnal de alarmă asupra proporţiilor acestui fenomen cu implicaţii grave şi pe termen lung.

Salvaţi Copiii România precizează, într-un comunicat transmis, sâmbătă, AGERPRES, că în perioada 30 aprilie 2018 – 20 mai 2019, 5.078 de minori au dispărut de acasă, dintre care 151 cu vârste până la 10 ani, 1.410 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani şi 3.517 mai mari de 14 ani, potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliţie.

De asemenea, în aceeaşi perioadă de timp, potrivit aceleiaşi surse, 5.072 de minori au fost găsiţi, dintre care: 158 cu vârste până la 10 ani; 1.395 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani; 3.519 mai mari de 14 ani.

Cele mai multe dispariţii au fost înregistrate la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti (sectoarele 1-6), IPJ Constanţa şi IPJ Neamţ, arată datele centralizate.

Organizaţia neguvernamentală menţionează că în 95% din cazuri este vorba de plecări voluntare, cele mai multe dispariţii fiind înregistrate în rândul adolescenţilor.

“Copiii pleacă intenţionat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioadă nedeterminată”, se arată în comunicat.

În 20% din cazuri, apelurile din presă şi sistemele de alertă pentru copii au jucat un rol important în găsirea copiilor dispăruţi; dormitul pe stradă, cerşitul şi prostituarea sunt cele mai frecvente strategii, de risc maxim, pe care copiii fugari le au la îndemână pentru a supravieţui.

Salvaţi Copiii România a organizat o campanie de informare şi sensibilizare a elevilor şi cadrelor didactice cu mesajul “Fuga de acasă e o capcană, nu un refugiu”, marcând în România Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi.