LIFESTYLE

Peștera Ghețarul de la Scărișoara. FOTO

de Mihai Sărmășăn

Peștera Ghețarul de la Scărișoara sau Peștera Scărișoara, cum i se mai zice,  este o foarte cunoscută peșteră din Munții Apuseni. Acest aspect se datorează în primul rând ghețarului permanent ce se află aici. Un ghețar subteran care este pe primul loc ca mărime în România.

Peștera este situată pe teritoriul comunei Gârda de Sus (comună situată pe valea Arieșului), județul Alba, la altitudinea de 1165 de metri. Lungimea totală a acesteia este de 720 de metri cu o adâncime maximă de 105 metri. Data descoperirii acesteia nu se știe, dar primele informații legate de ea apar în anul 1861.

Peștera Ghetarul de la Scarisoara este împărțită în mai multe sectoare. Sala Mare, Biserica sau Catedrala, Rezervația Mare și Rezervația Mică, Culoarul Coman și Palatul Sânzienei. Planșeul peșterii este format din ghețarul de care vorbeam. Acesta are un volum de peste 12 000 de metri cubi cu o grosime medie de 16 metri, maximă de până la 356 de metri.

În rezervații apar stalagmite de gheață atât permanente cât și care se topesc în timpul verii. Chiar și așa acestea se refac în aceleași forme pe durata iernii. Peștera Ghetarul de la Scarisoara este declarat monument al naturii din anul 1938.

sursa foto: Facebook Albert Gavrilă