ACTUALITATE, OPINII

Pictura de duminică – Athene Noctua – Bufnița

Athene Noctua, bufnița este învăluită într-o bogată simbolisticã , insuflând un amalgam de sentimente care variazã de la o profundã admirație la o genuinã spaimã. Bufnițele au fost venerate, disprețuite, iubite, condamnate, învestite cu înțelepciunea ancestrală sau cu vrãjile cele mai periculoase.

În folclorul indian, bufnițele simbolizeazã istețimea şi generozitatea, având totodatã şi importante puteri profetice. Ideea apare şi la Esop, precum şi în multe mituri greceşti. Dar pânã la rãsãritul evului mediu în Europa, bufnița începe sã capete o umbrã întunecatã, tenebroasã, maleficã. Apariția sa noaptea, când oamenii erau neajutorați, prevestea nefericiri şi moarte.

Creatură nocturnă în genere, bufnița este asociată cu un nivel ridicat de cunoaştere ezotericã, intuiție bine dezvoltatã, abilitãți mediumice. Vechi tradiții vorbesc despre faptul cã astfel de animale puternic încãrcate energetic se apropie doar de persoanele care le împãrtãşesc energia, construind o legãturã aparte. În miturile Greciei antice, Athena a fost atât de impresionatã de ochii adânci şi mari ai pãsãrii, de apariția sa solemnã, încât alungã corbul înşelãtor şi o onoreazã pe ea drept cea mai nobilã dintre înaripate.

Athene noctua, mica bufnițã a zeiței, popula Acropolis în numãr mare. Se credea cã o luminã interioarã magicã îi furniza puterea de a vedea în beznã. În calitate de companion al Athenei, însoțea armatele la rãzboi, inspirându-I pe soldați. Dacã o bufnitã zbura deasupra unei oşti greceşti înainte de bãtãlie, se considera semn al victoriei. Pasãrea veghea şi asupra comerțului de pe reversul monedelor. Tot în miturile greceşti ea este interpreta lui Atropos, cea care reteazã firul destinului.

Pictură realizată de Amalia POP

sursă text: historia.ro