Pietrele Doamnei, legendă și adevăr

Turiștii care străbat potecile Masivului Rarău nu am cum să ocolească Pietrele Doamnei care se înaltă semețe etalându-și frumusețea deasupra locurilor și timpurilor.  Semețe și fascinante, acestea au dat naștere la o serie întreagă de legende care circulă și astăzi printre locuitorii zonei. Cea mai cunoscută dintre acestea spune că Elena, soția domnitorului Petru Rareș, în timpul unei incursiuni a turcilor pe aceste meleaguri, s-a ascuns împreună cu fiul său într-o peșteră unde au început să se roage pentru a fi salvați de furia atacatorilor.  În apropierea acestei peșteri, se afla ascunsă averea domnitorului. Urmare a rugăciunilor soției și fiul domnitorului, la un moment dat, s-a auzit un zgomot foarte mare. Erau stâncile care au căzut de pe munte, îngropându-i pe atacatori, dar și averea domnitorului. De atunci, blocurile mari de rocă au primit denumirea de Pietrele Doamnei. De-altfel, Munții Rarău au primit denumirea aceasta tot din timpul vieții lui Petru Rareș, de la numele acestui domnitor.

Dincolo de legendă, Pietrele Pietrele Doamnei sunt niște stânci uriașe de 70 de metri inaltime, situate la altitudinea de 1634 metri incluse într-o arie protejată extinsă pe aproape 1000 de hectare în Masivul Rarău și care este inclusă, în același timp, și în rețeaua ecologică europeană ,,Natura 2000”. Pe lângă Pietrele Doamnei, în rezervație se găsesc Peștera Liliecilor și Piatra Zimbrului.

Pietrele Doamnei fascinează în orice anotimp cu deosebire în anotimpul rece când frumusețea lor este sporită de mantia argintie care învăluie Masivul Rarău.

Sursă foto: Costel Rotari

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, munte, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, munte, în aer liber şi natură

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.