SANATATE

Plângere penală pentru o femeie care era să moară după ce a hotărât să nască acasă

O tânără de 31 de ani din Iași a ajuns în stare gravă la Maternitatea ,,Cuza Vodă” din municipiu după ce a încercat să nască acasă, ajutată de așa-numita ,,dulă”.  De precizat că, în Occident sunt femei care preferă să nască acasă asistate de ,,dule”, adică femei care le ajută în timpul nașterii și care au pregătire de moașă, spre deosebire de țara noastră unde aceste ,,dule” nu au pregătire și nici experiență în domeniu.

Nașterea la domiciliu s-a complicat, iar tânăra, care avea uter cicatricial și suferise anterior o operație de cezariană, a fost nevoită să meargă la spital unde a ajuns în stare gravă.

„Fătul era cu capul blocat, iar mama cu risc foarte mare de complicaţii care îi puneau şi ei viaţa în pericol. A fost o minune că nu au murit, dar e posibil ca bebeluşul să aibă pro­bleme mai târziu din cauza perioadei prelungite de hipoxie – creierul nu a fost suficient oxigenat. Femeia aceasta, cât şi copilul ei au fost la un pas de moarte, şi intenţionăm să depunem plângere penală pentru ca autorită­ţile să cerceteze cazul“, a declarat prof.dr. Mircea Onofriescu, preşedintele Socie­tăţii Române de Obstetrică şi Ginecologie, potrivit site-ul ziaruldeiași.ro.

Sursă foto: unica.ro