DIN TRANSILVANIA

PLUS Cluj: Împreună, putem începe istoria unei comunități, o frumoasă poveste de viață, un exemplu de bună guvernare locală

 

În ultimul an, peste 1.500 de clujeni au decis să intre în PLUS, cu dorința de a schimba lucrurile, de a da viață politicii la firul ierbii. Municipiul Cluj-Napoca a ajuns un exemplu la nivel național, iar cei care am intrat în PLUS nu am făcut-o din frustrare, ci pentru că știm că în Cluj comunitatea poate deveni unitatea de bază de funcționare socială și principalul vector de schimbare. Suntem mândri de ce am reușit să facem până acum, dar ne dorim mai mult: vrem ca aceste comunități să aibă un ideal comun, obiective comune, un fir roșu constructiv, vrem să redăm comunitatea oamenilor.

Calitatea vieții într-o comunitate este influențată de modul în care percepem – vedem, auzim și simțim – spațiul urban asociat cu comunitatea respectivă. Spațiile publice – principalele locuri în care oamenii se întâlnesc și interacționează unii cu alții – reprezintă izvoarele esențiale ale atașamentului față de o comunitate, care influențează dinamica socioeconomică și culturală a locuitorilor săi.

Ne dorim spații publice primitoare, generoase și incluzive, deoarece ne dorim să fim la înălțimea orașelor europene cu care ne comparăm. Spațiile publice sunt și un bun indicator al calității vieții dintr-un oraș, ele generează un cerc virtuos de respect și atașament față de oraș, față de oamenii lui.

Ne dorim să atragem oameni valoroși, care împărtășesc valorile comunității, care le respectă și le trăiesc zi de zi. Oamenii valoroși sunt și garanția competitivității viitoare, a dezvoltării viitoare a urbei. Oamenii Clujului sunt multiculturali și deschiși.

Peisajul urban este animat de evenimente culturale de amploare și de toate culorile, care creează cadrul perfect de interacțiune între vârste, etnii, naționalități extrem de variate. Educația și cultura sunt două inimi care bat la unison în acest organism armonios care este Clujul.

Ne-am gândit, așadar, să construim un program de leadership local, care să includă toate aceste elemente și care să se raporteze la nevoile, obiectivele și dorințele oamenilor care trăiesc în acest oraș.

Noi toți, împreună, putem începe istoria unei comunități, o frumoasă poveste de viață și, de ce nu, un exemplu de bună guvernare locală. Dacă o comunitate dintr-un oraș emblematic din această țară ar adopta un model unitar, construit pe valori și comportamente comune, și acesta ar da roade, atunci am putea vorbi despre un moment 0 pentru ceea ce înseamnă viitorul nostru, ca națiune.

Strategia de campanie este construită de noi toți, iar candidații care ne vor reprezenta la alegerile locale sunt dintre noi, oameni care sunt împliniți în Cluj și care vor să ducă mai departe dezvoltarea județului și a orașelor sale. Ne-am dorit o strategie integrată, conectată la comunitate, pe care să o dezvoltăm apoi în tot județul.