POLITICĂ

PLUS: O nouă lege PSD pentru protejarea intereselor meschine de partid

Când PSD se gândește la interesul national, e de rău! Pentru că în ideologia și acțiunile PSD-iștilor nu există noțiune de interes național, ci numai interesul de gașcă pentru îmbogățire, în defavoarea celor pe care susțin că îi protejează. Astfel, a intrat în vigoare legea care interzice, pentru o perioadă de doi ani, înstrăinarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, la bănci, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de participaţie deţinută, conform actului normativ.

În plină criză sanitară și criză economică, PSD mai dă o lovitură economiei românești și, în mod paradoxal, interzice vânzarea acțiunilor deținute de stat la societăți comerciale. În această perioadă, statul trebuie să fie preocupat de creșterea performanței sectoarelor economice viabile, astfel încât să poată face față contracției altor sectoare afectate. Tocmai de aceea, nevoia de investiții eficiente este uriașă și nu ar trebui oprită cu o lege absurdă și desuetă.

Metoda cea mai bună pentru contextul economic actual al României pentru reducerea influenței statului în societăți comerciale se poate face prin listarea acestor companii pe bursă. Creșterea numărului de companii listate, a tranzacțiilor și a lichidității pieței bursiere ar duce la promovarea bursei românești în categoria piețelor importante, care contează, și ar crește chiar de 10-15 ori valoarea tuturor companiilor listate și ar atrage investitori străini și fluxuri valutare însemnate.

Măsura de interzicere a listărilor vine în totală discordanță cu direcția pe care s-a înscris piața financiară românească în ultimii patru ani. În septembrie 2019, statutul pieței bursiere românești a fost îmbunătățit, prin trecerea de la modestul statut de piață de frontieră la statutul de piață emergentă. Demersurile de îmbunătățire a clasificației au fost începute în 2016 de Guvernul Cioloș. O piață de capital dezvoltată asigură finanțare mai ieftină și intrări de capital sub forma investițiilor directe și de plasament.

Dar care este miza reală a acestei legi inițiate de PSD? PSD justifică această lege prin nevoia de protejare a interesului național, dar singurul interes protejat este acela de partid. Interesul trebuie să fie acela de a avea o economie competitivă, cu companii solide, necăpușate politic, care să genereze profit, să plătească impozit de profit și pe venit, taxe și contribuții din care un stat responsabil să construiască școli, spitale, autostrăzi. Contrar acetui principiu, interesul PSD este de a-și conserva interesele și rentele obținute de la aceste companii. Pe de altă parte, listarea unor companii de stat ar avea efecte benefice asupra economiei în ansamblu, dar ar tăia cordoanele prin care sunt mufate firmele de partid la companiile statului.

Ce ar trebui / ar fi trebuit să facă Guvernul? Guvernul poate și trebuie să scoată aceste companii de sub influența politică. Nimic mai simplu, cu condiția să existe voință politică. Statul ar trebui și ar fi trebuit să se comporte ca un bun administrator și să aplice regulile de guvernanță economică. Statul ar fi trebuit să selecteze managerii profesioniști care să conducă aceste companii în mod eficient și care să nu fie sensibili la telefoanele primite de la politicieni.

Legile de protejare a intereselor meschine de grup ar trebui să dispară. Cetățenii trebuie să știe că numai investițiile vor conduce la creșterea economiei și creșterea veniturilor statului, astfel încât să putem beneficia cu toții de un sistem de sănătate mai bun, educație de calitate, salarii și pensii decente și infrastructura de secolul 21.