POLITICĂ

PLUS: “Relansarea economică trebuie să fie prioritate esenţială pentru România”

“Relansarea economică trebuie să fie prioritate esenţială pentru România. Nu se pune problema dacă să redemarăm activitatea, ci când şi mai ales cum. Aşa cum o recomandă şi Comisia Europeană zilele acestea, aşa cum se întâmplă în celelalte ţări europene, este nevoie de un plan etapizat care ţine cont de riscul răspândirii infecţiei şi impune măsuri de protecţie adaptate fiecărui domeniu economic”, a declarat Dragoş Pîslaru, europarlamentar USR PLUS, membru al Celulei executive de criză PLUS.

După două luni de stare de urgenţă în care economia românească a intrat în cădere liberă, aşteptăm cu toţii relansarea după blocajul impus de starea de urgenţă. Deja în multe ţări europene, inclusiv cele mai grav afectate precum Italia, Spania, Franţa, autorităţile au început să relaxeze unele măsuri de limitare a activităţii economice şi sociale. România pare şi ea să se îndrepte în această direcţie odată cu expirarea stării de urgenţă pe 15 mai. O face însă bâjbâind, fără un plan concret şi transparent de redeschidere.

Antreprenorii şi firmele mici cu mai puţine resurse la dispoziţie au nevoie de o mână de ajutor să se adapteze la noua realitate pe timp de criză.

Aşadar, Celula executivă de criză PLUS în domeniul Economie şi Antreprenoriat pune la dispoziţia autorităţilor două resurse-cheie care să facă parte din planul de relansare economică.

Setul de Ghiduri post-criză COVID-19, traduse şi adaptate din materiale oficiale ale organizaţiilor internaţionale de profil şi/sau ale autorităţilor din alte ţări
europene. Acestea sunt menite să îndrume firmele şi organizaţiile româneşti în protecţia angajaţilor şi a clienţilor. PLUS a pregătit un prim set de ghiduri pentru
domeniile cele mai grav afectate de criză: turism, livrări de mâncare la domiciliu sau ridicare din restaurante, construcţii, saloane şi frizerii, precum şi un ghid de
evaluare a riscului folositor mai multor domenii. Acestea pot fi lansate ca recomandări oficiale ori transpuse în ghiduri oficiale sau chiar legislaţie secundară în urma consultărilor cu mediul de afaceri.

Propunerea pentru un program de susţinere a firmelor (“Primii paşi după COVID”) cu cheltuielile de redeschidere este de asemenea o pârghie esenţială pentru relansare. Degeaba permitem firmelor să îşi reia activitatea dacă acestea vor fi copleşite de costurile suplimentare pe care le impun măsurile de protecţie şi adaptare. Acest program ar ajuta firmele cele mai grav afectate atât cu cheltuielile pentru protecţia sanitară cât şi cu stimularea telemuncii şi adaptarea modelului de business la noua realitate. În acest mod am putea ca în loc să dăm bani să ţinem oamenii acasă, să putem deschide firmele şi activitatea cu costuri mult mai mici.
Pentru acest program am propus o schemă de ajutor de stat care ar urma să fie finanţată, dacă Guvernul acceptă să preia propunerea, din programul SURE lansat de Comisia Europeană, ce devine funcţională începând cu 1 iunie 2020.

Departament comunicare PLUS