PMP cere Guvernului Tudose să facă de urgență demersurile necesare pentru a stopa închiderea școlilor românești din Ucraina.

Partidul Mișcarea Populară critică în termeni extrem de duri noua lege a educației adoptată de Parlamentul de la Kiev și cere intervenția de urgență a Guvernului României pentru stoparea denaționalizării celor peste 500 de mii de români care trăiesc în Ucraina.

,,Îmi exprim indignarea și revolta cu privire la legea educației adoptată de Parlamentul Ucrainei, lege care închide școlile românești, desființând dreptul a jumătate de milion de români din Bucovina de Nord, Maramureșul istoric și Basarabia de Sud (regiunea Odessa) la educație în limba maternă. Cerem Guvernului României sa facă demersuri, în regim de urgență, pe lângă Guvernul Ucrainei, pentru stoparea acestui proces stalinist de deznaționalizare a comunității românești. În același timp, cerem Ministerului de Externe să inițieze de urgență discuții cu Înaltul Comisariat pentru Minorități în vederea efectuării unei vizite la Kiev pentru stoparea procesul de închidere a instituțiilor de învățământ cu predare în limba română”, a declarat deputatul Eugen Tomac, președinte executiv al PMP.

Parlamentul de la Kiev a adoptat în cursul acestei săptămâni o nouă lege a educației care privează minoritățile etnice (români, maghiari, ruși, bulgari, polonezi etc.) de acces la școlarizare în limba maternă. Legea în cauză prevede ca în licee și facultăți să se predea doar în ucraineană, iar educația în limbile minorităților să fie disponibilă doar în grădinițe și școli primare. Legea a fost trimisă spre promulgare la Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko.

Guvernul de la Budapesta a protestat deja față de prevederile respectivului act normativ, despre care spune că limitează drepturile minorității maghiare și a cerut modificarea legii.

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac, declara în 23 august a.c., după întâlnirile pe care le-a avut la Kiev cu ministrul ucrainean al afacerilor externe, Pavlo Klimkin, cu ministrul educației, Lilia Hrinevici, și cu ministrul culturii, Evhen Nișciuk, că ,,România este mulțumită de nivelul de asigurare a drepturilor minorității române din Ucraina”.

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.