PMP şedinţe online cetăţeni
POLITICĂ

PMP cere şedinţe online deschise participării instituţiilor, ONG-urilor şi persoanelor interesate

Un număr de 16 deputaţi PMP i-au cerut astăzi lui Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, să transparentizeze, în contextul limitărilor legate de decretarea stării de urgenţă, lucrările Parlamentului.

‘Deputaţii Grupului parlamentar al Partidului Mişcarea Populară vă solicită ca, atât pe durata existenţei stării de urgenţă cât şi în perioada ulterioară, până la revenirea la starea normală de funcţionare a Parlamentului, toate şedinţele comisiilor parlamentare să se desfăşoare online, să fie difuzate pe site-ul Camerei Deputaţilor şi să fie deschise spre participare tuturor instituţiilor, organizaţiilor non-guvernamentale şi altor părţi interesate’, se spune în adresa înaintată Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor.

Preocuparea PMP privind transparentizarea activităţii instituţiilor publice nu este nouă. În Camera Deputaţilor, există un proiect de lege, iniţiat de parlamentari PMP, care prevede introducerea obligaţiei de a publica online, pe site-ul instituţiilor, informaţiile de interes public cu privire la venituri şi cheltuieli privind administraţiile publice, obligativitatea publicării informaţiilor legate de achiziţiile publice, achiziţiile sectoriale şi concesiunile de lucrări şi servicii, respectiv lista de contracte încheiate de instituţiile publice.

În urmă cu două săptămâni, Partidul Mişcarea Populară a cerut Guvernului Orban adoptarea unei ordonanţe de urgenţă prin care să transpună în lege iniţiativă PMP blocată la Camera Deputaţilor de PSD.