POLITICĂ

PMP: Colectarea deşeurilor, neconformă cu standardele UE

PMP consideră că adoptarea Ordonanţei de Urgentă privind regimul deşeurilor este necesară DAR NU ASIGURĂ îndeplinirea obligaţiilor asumate în calitate de stat membru al Uniunii Europene!

Ministerul Mediului anunţă, în sfârşit, adoptarea Ordonanţei de Urgenţă privind regimul deşeurilor, ordonanţa care transpune legislaţia europeană în vigoare şi care majorează obiectivele privind reciclarea deşeurilor municipale la 55% până în 2025.

Adoptarea ordonanţei s-a realizat cu mare întârziere, numai dupa ce Comisia Europeană a declanşat un infringement şi după ce preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut imperios în mod public ca România „să ia măsurile necesare privind deşeurile”. Ministrul Mediului ne comunică ,, prin adoptarea acestei ordonanţe, completăm noul pachet legislativ pe deşeuri şi ne îndeplinim obligaţiile asumate, în calitate de stat membru al Uniunii Europene”.

PMP îi atrage atenţia d-lui ministru asupra faptului că obligaţiile asumate în calitate de stat membru al Uniunii Europene este aceea de a transpune şi de a pune în practică legislaţia în domeniul deşeurilor. Prin urmare, PMP solicită Ministerului Mediului şi Guvernului să facă o analiza a cauzelor care au dus la nerespectarea angajamentelor asumate şi la gestionarea defectuoasă a deşeurilor în România în ultimii ani.

Totodată solicităm elaborarea şi punerea în practică a legislaţiei prin care să se impulsioneze rata de reciclare a deşeurilor menajere având în vedere faptul ca România reciclează doar 14% din cantitatea de deşeuri municipale faţă de obligaţiile asumate de a recicla 50% din acestea până în 2020.

De asemenea, PMP cere ca Ministerul Mediului să se implice activ în vederea impulsionării absorbţiei fondurilor europene destinate prin POIM pentru realizarea infrastructurii de colectare separată a deşeurilor, inclusiv a bio-deşeurilor şi a celei necesare reciclării acestora.

Fără luarea acestor masuri, Ordonanţa de urgenţă recent aprobată nu va putea fi pusa în practică şi prin urmare România nu işi va putea atinge ţintele asumate în faţa Uniunii Europene.

PMP consideră că, prin luarea acestor măsuri, se va putea asigura o gestionare corespunzătoare a deşeurilor, reciclarea deşeurilor şi trecerea la economia circulară. Totodată consideră că se va asigura diminuarea disconfortului asupra populaţiei datorat gestionării necorespunzătoare a deşeurilor şi nu în ultimul rând se va evita aplicarea unor amenzi din partea UE pentru neasigurarea unui mediu sănătos pentru cetăţenii români.