ACTUALITATE, POLITICĂ

PMP: Dosarul “10 august” trenează de prea multă vreme!

Am activat ca judecător, am fost Ministrul Justiţiei şi cunosc atât legile şi procedurile, cât şi sistemul arhitectural al acestei instituţii şi pot spune că tot ce se întâmplă legat de cazul “10 august ” demonstrează că în România, atunci când este o miză politică majoră în joc, “ordinul se execută nu se discută”.

Este inadmisibil ca cei care au luptat, nu numai în 10 august, pentru justiţia română, pentru corectitudine, pentru lege şi ordine şi care au fost abuzaţi, bătuţi, de către instituţii ale statului român să nu primească un răspuns simplu privind răspunderea penală a făptuitorilor. Oricine ar fi aceştia. Sentimentul că într-un stat care a aderat, din convingere, la valorile euro-atlantice, celor care au luptat pentru dreptate nu li se poate face dreptate, este insuportabil.

Ştim foarte bine că magistraţii sunt suverani în deciziile luate, că trebuie respectat întru-totul principiul independenţei Justiţiei, dar tergiversarea acestei cauze accentuează sentimentul public de suspiciune privind interferenţele din afara “sălii de judecată”.

Şi indiferent de soluţiile care vor fi pronunţate – sper, cât mai curând – în motivarea Justiţiei româneşti să apară afirmaţia “la 10 august, au existat/nu au existat ordine de acţiune, de natura politică”.

Această asumare din partea Justiţiei ar fi unul din răspunsurile aşteptate de oamenii care doresc să se convingă că nu au ieşit degeaba la proteste.

Cristian Diaconescu – Preşedinte PMP