ACTUALITATE

PMP: Populismul extremist, cea mai mare ameninţare la adresa românilor din Italia

PMP cere convocarea la MAE a ambasadorului Italiei la Bucureşti. Populismul extremist, cea mai mare ameninţare la adresa românilor din Italia

PMP cere ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, să îl convoace la sediul MAE pe ambasadorul Italiei la Bucureşti, Marco Giungi, şi să îi solicite acestuia încetarea abuzurilor comise de autorităţile italiene faţă de românii din Italia, inclusiv anularea ordinului de expulzare a româncei Mădălina Gavrilescu, ordin emis pe motiv de participare la manifestaţii “neautorizate”.

În acelaşi timp, PMP îi cere ministrului Meleşcanu să trimită, în regim de urgenţă, o sesizare către Comisia Europeană cu privire la încălcarea de către Guvernul de la Roma, în cazul expulzării Mădălinei Gavrilescu, a legislaţiei europene care prevede dreptul la liberă circulaţie şi muncă. În mod normal, un asemenea caz ar trebui să genereze o procedură de infringement împotriva Italiei.

“Este absolut revoltător că autorităţile române nu au nicio reacţie faţă de acest abuz clar, cum de altfel nu au avut nici faţă de alte abuzuri ale populiştilor xenofobi din Italia la adresa românilor. Cazul Gavrilescu a fost posibil şi datorită slugărniciei autorităţilor de la Bucureşti faţă de extremişti, în contextul în care Carmen Dan l-a primit la Bucureşti pe Matteo Salvini ca pe politician de mare anvergură. Oare PSD-iştii se pregătesc să migreze, după alegerile europarlamentare, în grupul extremiştilor, alături de Salvini?”, se întreabă Eugen Tomac, preşedintele PMP.

În opinia liderului PMP, “cazul Gavrilescu demonstrează ipocrizia uriaşă a autorităţilor italiene. Vicepremierul italian Luigi Di Maio se pozează cu liderii “vestelor galbene” şi susţine că cetăţenii au dreptul să protesteze împotriva condiţiilor de trai, ceea ce declanşează un scandal diplomatic fără precedent cu Franţa. Pe de altă parte, când o româncă precum Mădălina Gavrilescu face exact acelaşi lucru, o expulzează rapid”.

“Este un dublu standard de neacceptat, care dovedeşte că populismul extremist, fie el de stânga – Di Maio sau de dreapta – Salvini, reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa românilor care trăiesc în Italia şi la adresa proiectului european”, a concluzionat preşedintele PMP.