ACTUALITATE, LIFESTYLE, ECONOMIC

PMP vrea să fie asigurată puterea de cumpărare a românilor cu venituri reduse

PMP solicita actualului Guvern ca la baza rectificarii bugetare din acest an sa fie luate in considerare solicitarile mediului de afaceri si sa asigure protejarea puterii de cumparare a romanilor cu venituri reduse.
Datele furnizate de Institutul National de Statistica arata ca economia Romaniei a inregistrat in primul trimestru din 2021 o revenire avand in vedere efortul mediului de afaceri. In acelasi timp datele statistice arata o reducere a ritmului de crestere economica si chiar reducerea activitatii economice in lunile aprilie-mai 2021. Cifra de afaceri din industrie a inregistrat o crestere de 45% in luna mai 2021 fata de aceiasi luna din anul precedent si o reducere cu 2% fata de luna precedenta. Aceiasi evolutie s-a inregistrat in cazul productiei industriale si a comenzilor noi din industrie si anume o crestere semnificativa fata de aceiasi perioada din anul precedent si o scadere fata de luna precedenta. De la inceputul anului si puterea de cumparare a multor romani a scazut ca urmare a cresterii semnificative a preturilor de consum si scaderii veniturilor salariale.
Ar fi bine ca in momentul efectuarii rectificarii bugetare sa se ia masuri pentru urgentarea alocarii fondurilor destinate mediului de afaceri prevazute in buget dar si suplimentare a acestor fonduri. Ar fi o mare greseala daca fondurile destinate mediului de afaceri nealocate pana in acest moment ar fi redistribuite pe criterii politice. Se pune in pericol cresterea economica pe termen mediu cu efecte negative asupra locurilor de munca din sectorul privat.
O parte din suma incasata in plus din tva ca urmare a cresterii preturilor de consum ar trebui redistribuita persoanelor cu venituri reduse a caror putere de cumparare a fost afectata.
In cazul autoritatilor locale care solicita alocarea de fonduri de la bugetul de stat ar fi bine sa se analizeze preocuparea acestor institutii pentru atragerea de investitii in economie si de sprijinirea mediului de afaceri.
Partidul Mișcarea Populară