OPINII

PNDL nu e nici invenția lui Dragnea, nici a PSD

Autor: Alin Seserman

De ani de zile și presa și politicienii atribuie PSD-ului acest “program”. Planul Național de Dezvoltare Locală e de fapt o continuare a programului de dezvoltare a infrastructurii din mediul rural, prevăzut în ordonanța 7/2006 și funcționează de 13 ani. Cu alte cu cuvinte are o altă denumire. Pe scurt, o sumă de bani din bugetul de stat e utilizată pentru asfaltări, alimentări cu apă etc. în mediul rural. Din păcate nu (mai) există criterii puse bine la punct în alocarea de fonduri și aici e toată problema. Sunt comunități mari, cu mii de locuitori, care nu au asigurate utilități, iar altele mici care au primit bani pentru toate, inclusiv pentru construcția de cămine culturale sau săli de sport care sunt mereu goale.

O prioritizare corectă și inteligentă ar fi adus beneficii pentru toți. Unele școli cu școlari foarte puțini nu ar mai fi înghițit milioane de euro (vorbim de școli cu 60-80 de elevi). Trebuiau alocați bani pentru cele cu mii de copii, pe urmă celor cu sute, iar pentru cele cu câteva zeci ar fi trebuit asigurat transport pentru elevi spre școlile din orașele apropiate sau cazarea acestora în campusuri mari.

Nu am văzut nicio analiză de calitate pe acest segment. Nu s-a ținut cont de dinamica demografică, de câte sate are o comună, de nimic. S-au dat bani după influența baronului. Sunt baroni in județe mici care au primit foarte, foarte mulți bani și sunt foarte apreciați că ei au “făcut” podețe, drumuri de câmp spre nicăieri sausăli de sport unde se țin botezuri.

Nu a fost/este un program rău, ci rău aplicat.

Cei care o să-l mențină trebuie să-l reformeze, iar cei care vor să-l desființeze va trebui să inventeze altul. Asta în cazul în care mai vor alocări de bani spre mediul rural, acolo unde trăiesc 47% din populația țării.