ACTUALITATE

PNL: Bugetul este prost, nu răspunde problemelor de dezvoltare ale României

Raluca Turcan, prim vicepreşedinte PNL, a declarat că dezbaterile pe buget n-au respectat un calendar, pe lângă faptul că el va fi adoptat cu mare întârzire

Partea cea mai nefavorabilă este că actuala discuţie despre buget este în afara legii din partea celor de la putere, pentru că Partidul Naţional Liberal, nu întâmplător, a solicitat sesiune extraordinară a Parlamentului României, pe legea bugetului de stat şi a asigurărilor sociale, a precizat liderul PNL.

Întrucât, pentru a putea să ajungem în toate condiţiile legale, să dezbatem bugetul în Parlament, trebuie îndepliniţi câţiva paşi, în opinia liberalilor:

“1. Să fie respectată legea responsabilităţii fiscal-bugetare, prin care în Parlament să fie adoptat proiectul privind limitele fiscal-bugetare pentru proiectul de buget

1. Bugetul de stat trebuie să se afle în dezbatere publică zece zile, de aceea era necesar ca acest proiect pentru anul 2019 să fie adoptat de Guvern mai demult, chiar la începutul anului, să intre într-o dezbatere publică şi după minim 10 zile să putem să dezbatem bugetul în Parlament

1. Aspectul cel mai grav identificat în momentul de faţă este că, am auzit o serie de declaraţii asumate pompieristic de domnul preşedinte Liviu Dragnea, cum că proiectul de buget răspunde aşteptărilor administraţiei publice locale referitoare la sumele pe care le vor avea la dispoziţie pentru dezvoltare, însă ignoră faptul că proiectul de buget este o lege ordinară, ori legea finanţelor publice locale este o lege organică şi, pentru ca prin buget să poţi să aloci mai mulţi bani administraţiei publice locale, trebuie şi un proiect separat cu privire la finanţarea autorităţilor publice locale.

De ce precizăm lucrul acesta? Pentru că ar fi o ocazie fără niciun fel de posibilitate de interpretare, de a vedea dacă într-adevăr există o minimă bună credinţă faţă de situaţia dezastruoasă în care se află toate autorităţile publice locale în momentul de faţă, au nevoie de bani mai mulţi. Există o asumare de 100% din impozitul pe venit care să fie lăsat la dispoziţia autorităţilor publice locale, însă pe partea cealaltă li se dau alte obligaţii de finanţare, alte cheltuieli de suportat, cu alte cuvinte, ceea ce li se promite cu o mână li se ia cu două mâini, ori un proiect de modificare prin lege organică a Legii finanţelor publice locale, ar demonstra cu adevărat că proiectul de buget pe care îl lansează actuala majoritate susţine fără niciun fel de echivoc interesele autorităţilor publice locale.

Aşadar, Partidul Naţional Liberal solicită intrarea în legalitate cu privire la dezbaterea pe buget în Parlamentul României. Nu putem tolera ca munca extrem de serioasă pe care o face Partidul Naţional Liberal de a amenda bugetul prin amendamente concrete, să fie aruncată în derizoriu pentru că actualul Guvern pur şi simplu nu respectă legea în materie de elaborare şi dezbatere a bugetului de stat.

Al doilea subiect la care aş dori să mă refer este cel legat de situaţia previzibilă, dar dezastroasă la Camera Deputaţilor, întrucât, azi, după câteva discuţii şi un document care am văzut că poartă semnătura unor lideri ai formaţiunilor politice reprezentate în Parlament, constatăm că şi în această sesiune Liviu Dragnea ia pe persoană fizică şi confiscă conducerea Camerei Deputaţilor.

Cu toate că PSD-ul a fost decimat, că a pierdut un număr considerabil de parlamentari şi, ca atare, ponderea lor în conducerea Camerei Deputaţilor ar trebui să fie în scădere şi să reflecte această decimare pe care a suferit-o PSD-ul, ignoră regulamentul şi Constituţia şi, ca atare, propun o formulă de conducere a Camerei Deputaţilor care nu are nicio bază legală şi nicio legătură cu reprezentarea actuală parlamentară. Partidul Naţional Liberal nu poate accepta, tolera un asemenea abuz cu care demarează această nouă sesiune parlamentară şi, ca atare, va respinge prin vot structura pe care PSD-ALDE o vor propune pentru noua sesiunea care se pregăteşte să înceapă”.