POLITICĂ

PNL: Bugetul nu e construit pe principii economice sănătoase

Este ireal modul în care Guvernul PSD-ALDE înţelege să îndrepte România, cu viteză, spre marginea prăpastiei economice, în pofida tuturor semnalelor de îngrijorare venite din partea experţilor şi a organismelor internaţionale de profil.

Bugetul de stat promovat de Guvern în şedinţa de astăzi este un act de falsificare a principiilor economice elementare, o sfidare a principalelor obiective pe care trebuie să-l aibă orice guvernare: stabilitate şi dezvoltare.

Tocmai prin obtuzitatea de care a dat dovadă Guvernul PSD-ALDE în creionarea bugetului, actorii din economie îşi pun mare semne de întrebare dacă să mai rişte investiţii în România.

Investiţiile promise de Guvern, la nivelul de 4,8% din PIB, nu sunt altceva decât o minciună fără margini, adică proiectarea unor cheltuieli fictive şi un tertip pentru acoperirea unor găuri generate de incapacitatea de a realiza venituri la bugetul de stat. De altfel, PSD-ALDE aplică aceeaşi reţetă de falsificare ca şi în 2017, când a prevăzut investiţii de 4,6% şi a realizat 3,1% şi 2018, când a prevăzut 4,1% şi a realizat 3,6%. Toate acestea, în condiţiile în care până şi în perioada crizei economice investiţiile realizate au depăşit 6% din PIB.

Este cu totul inadmisibil ca, după ce în 2018 Guvernul a construit bugetul de stat pe o creştere economică de 6,1% şi în realitate a fost doar 4%, în acest an să realizeze bugetul de stat pe o creştere de 5,5%, în condiţiile în care Comisia Europeană estimează doar 3,6%.

Acelaşi decalaj abrupt faţă de realitate este şi în ceea ce priveşte inflaţia, care a ajuns în 2018 de la 3,7% prognozat la 4.63% în realitate, pentru ca acum Guvernul PSD-ALDE să o estimeze în acest an la 2,8%.

Bugetul României pentru 2019 este un buget de stat construit de nişte infractori prinşi la furat care au negociat ca hoţii cu rezultate zero pentru cei păcăliţi de alocările bugetare făcute de PSD şi ALDE. Bugetul pentru 2019 este acelaşi buget realizat la vestita întâlnire “cu cifrele pe masă” a unor infractori care conduc Guvernul României. Cuplul Dragnea – Vâlcov continuă să joace alba- neagra cu banii românilor.

Din declaraţiile ministrului Teodorovici după adoptarea proiectului de buget, concluziile sunt clare. Indicatorii economici pe care a fost construit bugetul sunt aceeaşi, lipsiţi de orice legătură cu realitatea economică românească şi cu contextul economic european. Nu există bani pentru acoperirea cheltuielilor publice şi pun în cârca primarilor o sumă imposibil de susţinut din fonduri proprii, peste 6,3 miliarde de lei, pentru asistenţa socială a persoanelor cu handicap şi pentru protecţia copilului.

Săraca Viorica Dăncilă continuă să repete că este cea mai mare sumă alocată pentru administraţiile locale, arătând că nu înţelege nimic din ceea ce citeşte, în timp ce analiza PNL demonstrează foarte clar că în bugetul din 2019 avem cea mai mică alocare bugetară în PIB pentru autorităţile locale de când este PSD la guvernare, din 2012 până astăzi, respectiv 7,5% din PIB.

Guvernarea PSD – ALDE fură banii românilor pentru dezvoltarea comunităţilor lor locale. Dragnea şi Tăriceanu blochează proiectele de investiţii de care au nevoie românii în localităţile lor şi forţează creşterea taxelor şi impozitelor locale cu mâna primarilor pentru a acoperi găurile bugetare provocate de populismul economic dement pe care l-au promovat în ultimii ani.

Partidul Naţional Liberal va înainta în Parlament o serie de amendamente faţă de proiectul de buget în încercarea de a corecta pe cât posibil gravele carenţe ale acestuia:

– Infrastructură:
Finanţarea Autostrăzii Unirii (Tg. Mureş – Iaşi – Ungheni), a autostrăzii Sibiu – Piteşti, Comarnic – Braşov, Centura Bucureştiului la nivel de autostradă, drumul expres Piteşti – Craiova.

Alocarea a 5,5% pentru investiţii şi înfiinţarea unui fond pentru co-finanţarea proiectelor europene
– Administraţie:
Suportarea în proporţie de 90% a cheltuielilor cu asistenţa socială de la bugetul de stat, pentru a evita falimentul autorităţilor locale
Alocarea a 100% din impozitul pe venit, atât în cazul salariilor cât şi în cazul pensiilor, către autorităţilor locale, 60% către primării, 20% către consiliile judeţene şi 20% către sumele de echilibrare a bugetelor locale

– Pensii:
Indexarea punctului de pensie cu 9% începând cu 1 ianuarie 2019, conform legii în vigoare şi a mecanismului de actualizare, care reprezintă un drept al pensionarilor.

Creşterea la 5% a contribuţiei pentru Pilonul 2 de pensii, din aceeaşi cotă de contribuţii sociale pe care angajatul deja o suportă în acest moment, urmând ca în următorii ani cota să ajungă la 6%.

– Educaţie:
Investiţii în dotarea şi modernizarea şcolilor profesionale şi acordarea de burse pentru elevii acestora.

Generalizarea programului After School şi a programului Masă Diversificată în şcoli.

– Sănătate:
Creşterea sumelor alocate pentru medicina de familie.
Co-finanţarea proiectelor europene pentru realizarea spitalelor regionale: Craiova, Cluj, Iaşi.

COMUNICARE PNL