POLITICĂ

PNL şi USR au atacat la CCR ordonanţa privind înfiinţarea Secţiei speciale de anchetare a magistraţilor

Uniunea Salvaţi România împreună cu Partidul Naţional Liberal au contestat, marţi, la Curtea Constituţională Ordonanţa de Urgenţă nr.90/2018 privind înfiinţarea Secţiei speciale de anchetare a magistraţilor.

“USR s-a opus de fiecare dată când s-a vorbit despre constituirea acestei secţii speciale de anchetare a magistraţilor pentru că, aşa cum am văzut zilele trecute, această secţie a devenit deja un instrument de presiune asupra magistraţilor. Liviu Dragnea a spus că este încântat de faptul că judecătorii şi procurorii au pus frână în anchete. Practic, liderul partidului de guvernământ a recunoscut că acesta a fost scopul, de a intimida procurorii şi judecătorii. Am invocat în sesizarea CCR motive foarte clare prin care sperăm că îşi vor găsi ecou în decizia CCR. Vom face tot ce stă în puterea noastră pentru a opri acest dezastru pe care îl produce în justiţie”, a declarat deputatul USR Stelian Ion.

USR a identificat patru motive de neconstituţionalitate în adoptarea ordonanţei. În primul rând, nu sunt întrunite cele trei condiţii obligatorii care justifică adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, respectiv existenţa unei situaţii extraordinare, imposibilitatea amânării reglementării acesteia şi motivarea corespunzătoare a urgenţei.

În al doilea rând, USR atrage atenţia asupra încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat, prin adoptarea de către Guvern a unui act cu putere de lege fără întrunirea condiţiilor justificative prevăzute de Constituţie şi recunoscute prin jurisprudenţa Curţii Constituţionale.

În al treilea rând, în contestaţia depusă la CCR, USR a atras atenţia asupra încălcării interdicţiei constituţionale de reglementare a regimului instituţiilor fundamentale ale statului prin ordonanţe de urgenţă. Prin rolul şi consacrarea sa constituţională, Ministerul Public este o instituţie fundamentală a statului. Întrucât Secţia este parte a Ministerului Public, nu se poate reglementa operaţionalizarea acesteia prin ordonanţă de urgenţă.

În al patrulea rând, USR şi PNL au reclamat încălcarea obligaţiei constituţionale de respectare a tratatelor şi pactelor internaţionale la care România este parte. Una dintre obligaţiile rezultate din Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană este respectarea recomandărilor MCV, aşa cum a reţinut şi Curtea Constituţională prin Decizia nr. 2/2012. Ori, în cel mai recent raport emis în cadrul MCV, Comisia Europeană a recomandat expres României suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţe subsecvente, precum şi revizuirea legilor justiţiei, ţinând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, precum şi de recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO.