OPINII

PNL şi USR nu trebuie să piardă energia votului din 26 mai

Valeriu Stoica, fost ministru al Justiţiei în vremea Convenţiei Democrate Române (CDR), a recomandat liderilor opoziției să nu intre în competiție între ei. Intr-o emisiune  la postul Digi 24, fostul ministru al justiției a reliefat câteva idei și direcții pentru succesul Opoziţiei actuale în următoarele trei runde de alegeri. 

„Este o greşeală tactică intrarea Opoziţiei la guvernare acum. Debarcarea Guvernului Dăncilă prin moţiune de cenzură este o acţiune legitimă şi aşteptată de electoratul care a votat masiv în 26 mai împotriva PSD. Dar o preluare a guvernării prin calcule strict parlamentare, cu ruperea unora din majoritatea PSD-ALDE, nu va garanta stabilitatea viitorului guvern. Cu un astfel de suport fragil, Guvernul unei viitoare alianţe provizorii PNL-USR riscă să dezamăgească rapid.

PNL şi USR nu trebuie să piardă energia votului din 26 mai. Dacă Guvernul Dăncilă nu pică la moţiunea de cenzură, cele două forţe politice trebuie să continue pe aceeaşi linie care le-a adus în postura de câştigătoare ale alegerilor europarlamentare. Dar cu o condiţie: să nu intre în competiţie!

Din păcate, am văzut deja primele semne de dezbinare. Şi e o mare greşeală! Fiecare greşeşte, în felul său. PNL acţionează superior pe ideea că a câştigat alegerile, ceea ce nu e bine. USR face şi el eroarea de a se considera pe val şi ignoră succesul PNL. Nu e bine. Dacă fiecare partid îşi va pune candidat la prezidenţiale asta va spori şi mai mult tensiunile dintre cele două forţe. Or, dacă alegerile locale rămân într-un singur tur, ele au nevoie de o înţelegere, de alianţe, pentru a face faţă PSD, care controlează majoritatea primarilor.

De exemplu, în Bucureşti, PNL ar putea să susţină candidatul USR. La fel la Cluj-Napoca, unde Boc are şanse mari să câştige, USR ar putea susţine candidatul PNL. Iar astfel de înţelegeri trebuie să existe pentru marea majoritate a oraşelor”„Soluţia nu e competiţia dintre cele două forţe de Opoziţie, ci alierea şi comunicarea împreună. Iar soluţii pot exista inclusiv pentru marile funcţii în stat ca înţelegerea să funcţioneze. De exemplu, USR îl poate susţine pe Klaus Iohannis la preşedinţia României, iar PNL poate să cedeze USR postul de prim-ministru în viitorul Guvern. Altfel, vor pierde energia succesului de la alegerile europarlamentare.

Sigur că nu e uşor. Si e una e să-ţi spui opinia din exterior, alta e să fii în arenă şi să realizezi efectiv o negociere care să ducă la un rezultat practic. În plus, mai e un an şi jumătate pentru actuala guvernare, teoretic, dacă nu trece vreo moţiune. Dar nu e aşa de mult. Iar democraţia presupune şi sacrificii”„Democraţia e o cursă dificilă, cu multe obstacole. Trebuie să suporţi până la capăt greşelile celorlalţi pentru a putea câştiga alegerile parlamentare şi a avea un suport parlamentar solid, care să-ţi permită să construieşti în ţară şi să repari răul făcut de ceilalţi

Răul din justiţie trebuie reparat cu prioritate.Căci poporul a arătat că este matur, justiţia este pentru el o temă esenţială, de aceea trebuie respectat. Dar pentru asta e nevoie de o amplă majoritate”, e de părere fostul artizan al realizării Alianței D.A. PNL PD.