OPINII

PNL și USRPLUS trebuie să meargă înainte

Cu cât se identifică și se convine mai repede asupra unui NOU PREMIER în jurul căruia să se poată reface COALIȚIA PNL-USR-PLUS-UDMR, cu atât mai bine pentru România!
Nu avem o soluție mai bună în acest moment, chiar dacă relațiile între PNL și USR-PLUS nu sunt dintre cele mai bune. Cele două partide sunt însă obligate de interesul public să ducă țara în bune condiții până la alegerile din 2024.
Toate celelalte soluții vehiculate, de la guvern minoritar susținut (șantajat, mai bine spus) de PSD, până la alegeri anticipate în plină iarnă, sunt dăunătoare pentru economia și societatea românească.
Personal, nu am nicio îndoială că, mai devreme sau mai târziu, președintele IOHANNIS îl va scoate din priză pe actualul premier.
*
Doar o sugestie îmi permit aici – dacă există cumva calculul să se aștepte Congresul PNL pentru alegerea actualului premier în funcția de președinte al partidului și apoi să se negocieze un nou guvern, evident cu alt premier, calculul este GREȘIT PENTRU PNL, fiindcă asta nu va face decât să prelungească o criză gravă în PNL pentru încă un an!
Rămas fără funcția de prim-ministru și fără beneficii de oferit membrilor de partid, domnul Cîțu va începe să fie puternic contestat în PNL și în maxim un an se va pune iarăși problema alegerii unui nou lider al liberalilor.
Este profund regretabil că nu s-a putut contura A TREIA CALE PENTRU CONGRESUL PNL DIN 25 SEPTEMBRIE, o figură acceptată de o majoritate concludentă a liberalilor din ambele facțiuni, soluție care ar fi închis criza.
Președintele trebuie să aibă acum luciditatea să înțeleagă că dl. Cîțu oricum nu mai are un viitor politic de prim nivel, nici la guvern, nici la partid. S-a încheiat. A greșit în mod esențial, ca premier al unui guvern de coaliție care abia aduna 53% în Parlament, încercând să devină satrap.
Trebuie promovați alți lideri liberali, mai credibili, mai serioși, mai competenți și mai inteligenți politic, care să nu lase nici cel mai mic dubiu privind trocurile cu PSD pentru agățarea de funcție.
Cu cât se iau mai repede deciziile corecte și înțelepte, cu atât mai bine pentru România! Nu mai pierdeți vremea!
Valentin Naumescu