POLITICĂ

PNL: “Timp de 3 luni, Guvernul, şi-a încălcat obligaţia legală de a da României un buget serios”

Partidul Naţional Liberal salută decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a ataca la CCR Legea bugetului de stat. Considerăm demersul preşedintelui un demers legitim perfect fundamentat şi indispensabil pentru a readuce bugetul de stat în realitatea economică a României şi pentru a readuce bugetul de stat la adevărurile care există în economia românească.

Timp de 3 luni, liderii PSD-ALDE, au întârziat să vină cu o Lege a bugetului de stat şi cu o Lege a bugetului asigurărilor sociale de stat. Atunci când Partidul Naţional Liberal a cerut în ianuarie convocarea unei sesiuni extraordinare pentru adoptarea acestor două legi fundamentale pentru România, domnul Dragnea şi cu domnul Tăriceanu au preferat să plece în concedii, în destinaţii exotice, unu la soare şi unul la schi.

Timp de 3 luni, Guvernul, şi-a încălcat obligaţia legală de a da României un buget serios, un buget care să ofere minime garanţii de dezvoltare economică a României şi de îmbunătăţire a vieţii fiecărui român.

Pe toată perioada dezbaterii Legii bugetului, am avertizat coaliţia guvernamentală că acest buget este un buget mincinos, care se bazează pe date false, un buget care nu are la bază realităţi economice. Am avertizat că este încălcat Tratatul la care România este parte şi pe care l-a ratificat prin Legea 82. Pactul de stabilitate şi creştere, pentru că este încălcată prevederea de asigurare a unui deficit structural de maxim 1%.

Am avertizat că la baza bugetului de stat nu se ţine cont de prevederile legii privind Legea care reglementează obligaţiile fiscale în ceea ce priveşte alcătuirea Legii bugetului de stat, de asemenea că nu există un aviz din partea Consiliului Fiscal în baza legii responsabilităţii fiscal-bugetare. De asemenea, am avertizat că acest buget încalcă autonomia locală şi duce la al doilea an consecutiv în care comunităţile locale sunt jefuite de către Guvern şi sunt lăsate fără resursele financiare indispensabile pentru realizarea programelor de investiţii şi pentru asigurarea calităţii serviciilor publice, care le furnizează autorităţile locale către cetăţenii din comunităţile locale.

De asemenea, Partidul Naţional Liberal a atras atenţia că acest buget loveşte în cetăţenii români care se află în cea mai dificilă situaţie. Toate aceste avertismente ale Partidului Naţional Liberal au fost ignorate de către coaliţia guvernamentală care are majoritatea în Parlament. Au făcut o Lege a bugetului de stat care nu oferă nicio garanţie pentru dezvoltarea României şi care riscă să arunce România în criză. Iată că preşedintele Iohannis a atacat Legea Bugetului de Stat la Curtea Constituţională, în mare parte, argumentele, temeiurile de neconstituţionalitate pe care şi noi ca partid le-am relevat pe toată perioada dezbaterilor, fiind incluse în acest atac la Curtea Constituţională.

Solicităm CCR să judece cu celeritate şi să se aplece cu maximă seriozitate asupra obiecţiilor de neconstituţionalitate formulate de Preşedinte, pentru că nu putem accepta o Lege a Bugetului de Stat atâta timp cât previziunile care stau la baza acestei legi, care sunt scoase din burtă de Guvernul PSD-ALDE sunt în flagrantă contradicţie cu previziunile Comisiei Europene. Fără ca Guvernul să furnizeze vreun argument solid pentru a justifica această diferenţă majoră între previziunile Comisiei Europene şi indicatorii economici care au stat la baza elaborării bugetului.

Am să dau o singură cifră. Guvernul a construit bugetul pe o previziune de creştere economică de 5,5% ,în condiţiile în care previziunea de creştere economică formulată de Comisia Europeană este de maxim 3,8%. Este o diferenţă de aproape 2 procente în ceea ce priveşte creşterea economică, iar Guvernul nu a justificat în niciun fel de unde apare această diferenţă pentru că nu are de unde să justifice, pentru că nu are niciun fel de fundament pentru această creştere economică umflată artificial care, de fapt, nu duce la altceva decât la generarea unor cheltuieli mai mari pentru care nu există resursele financiare necesare.

Un alt lucru extrem de important care arată iresponsabilitatea guvernanţilor este cel legat de faptul că ministrul Finanţelor, deşi i s-a solicitat în plenul Camerelor reunite să semneze declaraţia pe propria răspundere privind veridicitatea datelor care stau la baza alcătuirii bugetului, a refuzat să facă acest lucru.

De asemenea, considerăm că legea bugetului de stat este o lege care nu asigură suportul necesar pentru susţinerea investiţiilor atât la nivel naţional cât şi la nivelul localităţilor. Ca şi în anii trecuţi, deşi sunt trecute fictiv sume de bani importante alocate investiţiilor, dacă te uiţi la lista obiectivelor de investiţii, dacă analizezi stadiul real în care se găsesc aceste obiective de investiţii, se vede cu ochiul liber că resursele financiare alocate pentru investiţii nu vor depăşi un procent mai mare de 3,5 -3,6% din PIB şi că de fiecare dată Guvernul, aşa cum a făcut în anii anteriori, pentru a reduce în mod artificial deficitul bugetar, va tăia din cheltuielile pentru investiţii.

Prin acest buget nu se oferă nicio garanţie că se va realiza vreun tronson important de autostradă cum este tronsonul Sibiu-Piteşti, tronsonul Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni, Autostrada Unirii, Autostrada de Centură a Bucureştiului, drumul expres Craiova- Piteşti sau finalizarea tronsoanelor de pe Autostrada Transilvania care să facă legătura între Târgu Mureş şi Borş. Actualul buget nu oferă resursele financiare necesare pentru realizarea spitalelor regionale pentru care, culmea, avem la dispoziţie sute de milioane de euro din bugetul Uniunii Europene, bani pe care actuala guvernare riscă să-i piardă pentru că avem convingerea că, de fapt, nu vor să construiască aceste spitale regionale, să îmbunătăţească calitatea serviciilor de sănătate pe care le furnizează către cetăţenii români.

Considerăm că, pe lângă temeiurile de neconstituţionalitate care au stat la baza sesizării Preşedintelui, mai există extrem de multe alte vicii de fond ale actualului buget şi că actualul buget, cu siguranţă, nu răspunde aşteptărilor şi nevoilor societăţii româneşti şi orice modalitate prin care această Lege a Bugetului de Stat poate fi îndreptată, Partidul Naţional Liberal o va susţine.

Departament comunicare PNL