OPINII

Poate fi salvată dezbaterea de idei?

Autor: Gabriel Ciobanu

Spațiul public românesc pare incapabil să suporte dezbaterile de idei. Singurele discuții polemice gravitează în jurul tensiunii dintre modernitate și tradiționalism, temă care de aproape două secole absoarbe tot efortul de gândire al publiciștilor și intelectualilor români.

În ultimii ani, tensiunea dintre modernitate și tradiționalism a fost redusă la clivajul rudimentar corupție versus anti-corupție. Este clivajul pe care reconstrucția sistemului de partide se întemeiază. (Și această reconstrucție este relativ bizară, pentru că ariergarda ei e compusă din oameni fără capacitate, identitate și inteligență politică.)

În mod tradițional, moderniștii români se cuplează la climatul de opinie dominant în acele momente în Occident. Vestul poate fi de dreapta sau de stânga. De extremă dreapta sau de extremă stânga. Puțin importă. Contează numai să ne racordăm și noi la Occident.

Forma aceasta de mimetism o vedem din plin zilele acestea. Pentru că Occidentul inspiră un aer de stânga, și modeniștii noștri inspiră și ei, la rândul lor, același aer de stânga.

Greșeala moderniștilor noștri este că nu au în minte distincția între cadrul instituțional liberal – care, până la un anumit punct, funcționează și într-un climat de opinie ostil, chiar dacă nu fățiș, libertății – și climatul de opinie – care nu este altceva decât o distilare a unor idei simple, de la Marx și Freud, până la Marcuse și Foucault.