ECONOMIE

Polonia a redus salariile aleşilor. În România cresc din 6 în 6 luni

Distribuire articol:

În România, salariile miniştrilor, ale parlamentarilor şi ale primarilor au explodat în ultimul timp. În Polonia, într-o economie foarte puternică, salariile demnitarilor au scăzut cu 20%.

Sindicaliștii de la Cartel Alfa spun că indemnizația ministrului Eugen Teodorovici se mărește de la 1 ianuarie cu 1.890 de lei, ca urmare a creșterii salariului minim pe economie. Sindicaliștii amenință cu proteste la început de an, nemulțumiți de Ordonanța 144.

„Începând cu 1 ianuarie 2019, indemnizațiile parlamentarilor și ale membrilor guvernului se vor majora ca efect al creșterii salariului minim pe economie. Spre exemplu, indemnizația domnului ministru Teodorovici va fi mai mare cu 1890 lei pe lună, iar indemnizația de bază a unui parlamentar crește cu cel puțin 1620 lei lunar”, se arată într-un comunicat al Cartel Alfa, transmis duminică și citat de Mediafax.

În Polonia, în urmă cu câteva luni, Guvernul a luat măsuri de diminuare a veniturilor aleşilor, deşi economia e în creştere şi este mult mai puternică decât a României.

Presa a speculat aceasta vulnerabilitate a puterii, iar partidul de guvernamant a pierdut peste 10 procente in sondaje in cateva saptamani. Liderul partidului Lege si Justitie a indemnat la modestie si i-a obligat pe ministrii sa-si doneze primele pe anul trecut celei mai mari organizatii caritabile din tara. Masurile nu s-au oprit aici.

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernamant din Polonia, a decis în luna martie diminuarea salariilor pentru anumite categorii de aleşi: “Comitetul politic a decis, la solicitarea mea, sa trimita in Parlament un proiect de lege, care prevede reducerea cu 20% a salariilor membrilor Parlamentului. In al doilea rand, salarii reduse vor avea si primarii si alti responsabili locali“.


Distribuire articol: