ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE

Polonia a redus salariile parlamentarilor și oficialilor locali cu 20 la sută

UPDATE. 10 mai 2018. Parlamentul polonoez a votat reducerea salariilor lor cu 20%. .

,,Am văzut că opinia publică cere modestie, prin urmare modestia va deveni realitate”, a declarat atunci presei preşedintele PiS.

El a făcut această declaraţie după ce s-a aflat din mass-media că miniştrii PiS au primit prime între 15.000 şi 19.000 de euro. Aceste sume sunt considerabile într-o ţară unde salariul mediu lunar se situează în jurul la o mie de euro. Remuneraţia unui parlamentar polonez este în prezent de 2.350 de euro.

Austeritate în Polonia pentru demnitari. Este cea mai recentă măsură luată de partidul de guvernământ, condus de conservatorul Jaroslav Kaczynski, după un scandal legat de primele acordate de Guvern membrilor săi.

Primele anuale pe care guvernul de la Varșovia și le-a acordat singur au fost între 15.000 și 19.000 de euro. A fost un șoc când s-a aflat acest lucru, într-o țară unde salariul mediu este de 1000 de euro.

Fostul premier a declarat că primele sunt legitime pentru că s-a muncit din greu, ceea ce a iritat și mai mult.

Presa a speculat această vulnerabilitate a puterii, iar partidul de guvernământ a pierdut peste 10 procente în sondaje în câteva săptămâni.

Liderul partidului Lege și Justiție a îndemnat la modestie și i-a obligat pe miniștrii să-și doneze primele pe anul trecut celei mai mari organizații caritabile din țară. Măsurile nu s-au oprit aici.

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ din Polonia: ,,Comitetul politic a decis, la solicitarea mea, să trimită în Parlament un proiect de lege, care prevede reducerea cu 20% a salariilor membrilor Parlamentului. În al doilea rând, salarii reduse vor avea şi primarii şi alţi responsabili locali“.

Venituri reduse vor avea și șefii companiilor de stat, care rămân fără o serie de bonusuri.

În Polonia au loc alegeri locale, iar anul viitor alegeri generale, așa că partidele au început bătălia pentru voturile alegătorilor.