OPINII

Poți trece în veșnicie cu mintea strâmbă, pierzând mântuirea ta

Poți trece în veșnicie cu mintea strâmbă, pierzând mântuirea ta. Acesta este păcatul împotriva Duhului Sfânt.
În anul 325, pe malul Bosforului, la Niceea, a avut loc Sinodul I ecumenic pentru că, un anume Arie începuse să transmită oamenilor o învățătură greșită despre Dumnezeu.
Aud adesea: “Părinte, eu n-am nevoie de dogme, de teologie, de Biserică, eu îl gândesc și îl trăiesc pe Dumnezeu așa cum simt.” Așa a gândit și Arie, un preot învățat, ce făcuse studiile în Alexandria, la ultima mare școală moștenitoare a învățăturii lui Platon.
Acest om a gândit că trebuie să folosească învățătura lui Platon ca să explice cum l-a înțeles el pe Dumnezeu, aplicând-o ad literam pe învățătura despre Iisus Hristos.
Crezul a fost rostit pentru prima data acum 1700 și ceva de ani, la Nicea, la acest sinod, în fața lui Arie, ca Biserica să-și fundamenteze învățătura.
Există în zilele noastre opinii care spun că, de fapt, acest sinod a modificat, a transformat Biserica, învățăturile despre Hristos.
Întâlnim în vremurile acestea tot felul de ezoterici, de învățați, de dezvoltați personal gata să-i dezvolte și pe alții, care, printre altele, te învață și despre Iisus spunând că El nu e cel de acum două mii de ani, că nu e varianta autentică din timpul vieții Lui. Asta, de altfel, a încercat și Arie să facă.
Vă întrebați poate de ce e neaparat nevoie să urmăm învățăturile Bisericii. Toate Bisericile creștine confesionale, atunci când se referă la Biserica Ortodoxă spun că aceasta este cea mai încremenită în tradiția istorică a persoanei lui Iisus.
De aceea, Vaticanul trimite frecvent călugări intelectuali să studieze Ortodoxia, ca formă încremenită a creștinismului primar.
Liturghia pe care noi o facem astăzi este aceeasi ca Liturghia ce se săvârșea acum o mie șapte sute de ani, în Constantinopol.
Ortodoxia este cea mai constantă în învățătura primită de la Hristos, ea rămânând neschimbată peste ani.
Episcopul locului este foarte atent la preotul care face inovații în slujire și în viața Bisericii.
Iar un preot care face asta riscă să fie suspendat din preoție.
Îl închipuim pe Dumnezeu în multe feluri în mintea noastră plină de mândrie.
Ba un bătrân cu barbă albă, ba o energie, ba mai știu eu cum.
Am mare “frică”, mare reținere față de omul care vorbește după mintea lui cu Dumnezeu.
Noi credem că Dumnezeu-Tatăl L-a trimis pe Fiu pe pământ să ne fie Învățător. El a fost primul nostru Pedagog, cel care ne-a predat învățăturile de la Tatăl, ca noi să învățăm să ne întoarcem Acasă. Iisus a predat învățătura Apostolilor . Apostolii, episcopilor, episcopii, preoților și diaconilor.
De aceea, este foarte important ca, atunci când ai vedenii, când crezi că vorbesti cu Dumnezeu sau mai știu eu ce alte lucruri, să mergi să-ți confirme preotul că ceea ce ți se întâmplă este așa cum ne-a învățat Hristos.
Platon spunea că Divinitatea este Unu, pentru că este perfect, indivizibil. Iar Arie, învățând după Platon susținea că Dumezeu nu poate fi împărțit în trei, că El este cifra unu, perfect.
Și nu mai poți vorbi despre El ca divinitatea perfectă, infinită, de vreme ce L-ai împărțit.
Mai mult, spune Platon, Dumnezeu, imaculat, nu se poate atinge de lumea maculată , care putrezește. Și cum l-a făcut pe om? A luat din pleroma Lui și dintr-o materie primordială, neorganizată și a făcut un…Demiurg pe care l-a pus să construiască lumea.
Încurajat de această teorie, Arie se duce în Constantinopol și ține niște prelegeri în care spune că Iisus nu are cum să fie Dumnezeu, ci doar un om bun care a primit ocrotirea Lui și pe care l-a trimis să-i învețe pe oameni, dar nu ca fiu al său năcut ci unul adoptiv.
Mulți adepți a atras Arie susținând această teorie. Însuși Împăratul Constantin cel Mare este ispitit de arieni.
Mari teritorii din imperiu au început să se certe atunci între ele pe aceste învățături: este Iisus Hristos fiul lui Dumnezeu sau este doar un om înfiat de El?
Și astfel, Împăratul Constantin cel Mare a convocat Sinodul I ecumenic, sinod la care au luat parte și Sfântul Nicolae, Sfântul Spiridon și un Episcop din Tomis, Marcu.
Arie nu a putut fi convins că Iisus este Dumnezeu, că este asemenea Tatălui, oricâte argumente i s-au adus. A fost apoi exilat, pentru că provoca mare tulburare în imperiu.
Să nu credeți însă că teoria lui a dispărut odată cu el. Sute de ani învățătura lui s-a perpetuat. Astăzi arianismul care neaga pe Hristos Dumnezeu , are și culoare politică: comunismul, socialismul, fascismul, transumanismul, ateismul.
Dacă Iisus Hristos nu este Dumnezeu, nu mai avem nimic. Nu mai avem sfinți, sfinte moaște, nu mai avem îndumnezeirea omului. Nu mai avem nicio șansă să plecăm de pe pământ îndumnezeiți.
De aceea, este foarte important acest Sinod, pentru că atunci a fost alcătuit Crezul. Mărturisirea și nădejdea credinței noastre. Toți părinții (318) care au participat la acel sinod și care au păstrat învățătura lui Hristos, să ne ocrotească mintea să n-o ia razna, să creadă strâmb, să ne ocrotească sufletul și Biserica să nu se dezbine.
Mare lucru e să crezi drept. Trupul greșește, însă la un moment dat, când vin bătrânețile peste el, se liniștește. Mintea însă, nu.
Poți trece în veșnicie cu mintea strâmbă, pierzând mântuirea ta. Acesta este păcatul împotriva Duhului Sfânt.
Învățați cine este Dumnezeu, rugați-vă Lui cu rugăciunile sfinților, pline de sens și de înțeles, rugați-vă Tatălui si Fiului si Sfântului Duh, nu bărbosului”, nu unei energii.