LIFESTYLE

Povestea romului care a ajuns medic în ciuda tuturor piedicilor posibile: „Nu-mi mai este ruşine pentru cum m-am născut“

Ioan Cristian Irimescu provine dintr-o familie de romi săraci, însă prin muncă, ambiţie şi curaj a reuşit să termine două facultăţi şi să devină rezident în medicina de familie în Bucureşti.

„Voi să ajungeţi mari şi să aveţi curajul să vorbiţi cu boierii de la egal la egal.“ Asta îl sfătuia bunicul său pe Ioan Cristian Irimescu (31 de ani), un tânăr medic rezident din Bucureşti, ce provine dintr-o familie de romi vătraşi.

Bunicii lui au fost fierari şi cărămidari, însă Ioan Cristian Irimescu a reuşit să-şi depăşească condiţia socială, să învingă prejudecăţile şi neajunsurile şi să-şi găsească propriul drum spre succes, călăuzit mereu de  vorbele bunicului. Fără îndoială, Ioan Cristian Irimescu este unul dintre exemplele de urmat: a învăţat zi şi noapte pentru o profesie demnă şi a reuşit să ajungă în elita României, scrie adevarul.ro.

Este rezident în medicină de familie şi a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti în 2019. Înainte, însă, a absolvit şi Facultatea de Ştiinţe Juridice din Oradea şi a fost bursier Roma Education Fund.

Drumul către performanţă a fost plin de provocări, dar şi de oportunităţi, iar toate l-au ajutat pe Cristian Irimescu să nu cedeze, să nu se lase învins. I-au dat puterea de a merge mai departe. Eforturile sale au fost dublate de multă ambiţie, perseverenţă şi încrederea că poate reuşi.

Povesteşte că au fost dificultăţi în toate sferele, însă cel mai important e că din aceste neajunsuri a crescut mai puternic. „Nu vreau să enumăr situaţii în care m-am simţit dat la o parte, jignit şi tratat cu superioritate. Neajunsul pentru mine a fost cuib. În plus, eu am fost un norocos. Am avut sprijinul familiei, al prietenilor şi al persoanelor care au trecut tangenţial prin drumul meu către succes, dar care au pus câte-o cărămidă la ceea ce sunt astăzi. Nu sunt doar vorbe goale, le spun aşa cum au stat lucrurile în realitate. Ori de câte ori am întâlnit dificultăţi a trebuit să mă uit în stânga şi-n dreapta şi să cer ajutor. Norocul meu a fost că l-am şi primit“, spune medicul Cristian Irimescu.

În căutarea vocaţiei de medic   Ioan Cristian Irimescu spune că şi-a ales profesia de medic pentru că şi-a dorit să le aline oamenilor suferinţele, dar şi pentru că a aspirat la un statut social. Eforturile susţinute l-au ajutat să fie un elev de nota 10, care a intrat cu brio la Facultatea de Medicină din Bucureşti.

Astăzi, e medic rezident într-un cabinet de medicină de familie din Bucureşti. Este alături de oameni în cele mai grele momente, dar cel mai important este faptul că şi-a câştigat un statut social meritat, pentru care a muncit cu dăruire. Se simpte împlinit. Spune că familia este universul său. Este văzut ca stâlpul casei acum. Este omul care-i sprijină şi toţi sunt foarte mândri şi fericiţi de reuşitele sale. Pentru toate acestea, spune medicul, a meritat fiecare efort pe care l-a depus.