DIN TRANSILVANIA

Povestea vinului în Mocănița Transilvaniei. FOTO

de Mihai Sărmășan

A fost sărbătoare ieri la Teaca, unde într-o atmosferă de sâmbătă tomnatică pe plaiurile colorate ale Transilvaniei și într-un cadru inedit – Gara Mocăniței Transilvaniei, oamenii prezenți s-au bucurat de rodul acestor meleaguri produse cu perseverență și pasiune de oameni deosebiți care au reușit în ultimii ani să readucă pe masa noastră vinurile celebre din Podgoria Lechința.

Vagoanele mocăniței au oferit o atmosferă numai bună pentru a savura un pahar din vinul preferat, alături de oameni dragi sau oameni noi, pentru a scrie Povestea Vinului în Mocănița Transilvaniei. Pe lângă degustarea de vin au fost activitați feroviare, inaugurarea depoului drezinei, prezentarea vagoneților și utilajelor de lucru la calea ferată îngustă, iar în viitor se va amenaja și un mic muzeu cu fotografii și unelte folosite în trecut la calea ferată.

Cei care au organizat acest eveniment sunt Asociația Mocănița Transilvaniei – un grup de oameni pasionați ce luptăm pentru reabilitarea traseului de cale ferată îngustă dintre Lechința și Târgu Mureș – și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară “Turism în Bistrița-Năsăud“.

Cele două asociații au o viziune comună de a dezvolta zona printr-un proiect autentic care să pună în valoare ceea ce avem mai valoros: cultura. Iar când spunem cultură ne referim la un adevărat monument istoric reprezentat de o cale ferată și un traseu spectaculos de mocăniță construit acum mai bine de 100 de ani, precum și de cultura cultivării vinului, recunoscut în întreaga lume drept “Vinul Împăraților de la Viena“.