DIN TRANSILVANIA

Premieră la Primăria Cluj-Napoca pentru persoanele cu dizabilități auditive

Premieră la Primăria Cluj-Napoca. De astăzi ședințele de Consiliu Local sunt traduse în timp real în limbajul semnelor pentru persoanele cu dizabilități auditive

La Cluj-Napoca, nimeni nu este lăsat în urmă! Primăria Cluj-Napoca asigură pentru persoanele cu dizabilități auditive, începând cu ședința de Consiliu Local al municipiului de astăzi, 15 aprilie 2019, traducerea simultană în limbaj mimico-gestual a ședințelor.

Un interpret autorizat al limbajului semnelor pentru persoane cu dizabilități auditive realizează interpretarea în timp real.

“Mulțumesc pe acestă cale doamnei dr. Ioana Tufar, asistent universitar la Universitatea „Babeș-Bolyai”, pentru deschiderea și ajutorul pe care ni-l oferă în realizarea acestei inițiative!

De asemenea, Primăria Cluj-Napoca transmite fiecare ședință de Consiliu Local în direct, online, pe canalul de YouTube al Primăriei. Începând de azi, inclusiv persoanele cu dizabilități auditive au posibilitatea de a urmări online ședințele interpretate în limbajul semnelor, crescând astfel accesibilitatea la informațiile de interes public pentru cetățeni.

Ședinta de Consiliu Local al Municipiului Cluj-Napoca de astăzi poate fi urmărită în direct aici:

Din anul 2015, mai mulți angajați ai primăriei care interacționează constant cu publicul la ghișeele instituției au capacitatea de a utiliza limbajul semnelor, ca urmare a cursurilor la care au participat pentru a dezvolta aceste abilități. Astfel, funcționarii Primăriei Cluj-Napoca din direcții precum Evidența populației, Taxe și impozite sau Asistență socială pot comunica direct informații de bază cu privire la nevoile persoanei respective în raport cu autoritatea.

Limbajul mimico-gestual – cunoscut la nivel european ca „limbajul semnelor” – este în fapt o limbă de sine stătătoare, care are o structură proprie, un lexic, reguli gramaticale și alte componente caracteristice oricărui limbaj. În România, statisticile oficiale arată că aproximativ 25000 de persoane – dintre care 2000 elevi – cunosc și utilizează limbajul semnelor.