ACTUALITATE

Premierul Cîțu: Am cerut soluții de la specialiști pentru a încetini răspândirea virusului, o perioadă, ca să ne permită nouă să accelerăm campania de vaccinare

Miercuri, într-o declarație de presă la Palatul Victoria, premierul Florin Cîțu a explicat, după o săptămână, restricțiile decise de Executiv.

Premierul a avut o serie de consultări cu prefecţii din toate județele, cu Asociația Municipiilor și Orașelor, cu Asociația Consiliilor Județene, pentru a găsi soluții pentru perioada următoare.Premierul a informat că nu are intenția de a închide economia, ci vrea soluții, soluții care să se folosească pentru fiecare localitate în parte.

Al doilea obiectiv al discuțiilor a fost a fost în jurul unui acord cu cultele religioase, pentru identificarea de soluții pentru a sărbători Paștele anul acesta.

Florin Cîţu: Săptămâna trecută, în şedinţa de Guvern, am aprobat o serie de măsuri și am spus atunci că aceste măsuri au rolul de a ne ajuta să depășim această perioadă dificilă, de a reduce răspândirea coronavirusului. Cred că este important să explic puțin – v-am spus și atunci, dar poate nu am fost foarte clar – cum am ajuns la aceste măsuri, care a fost procedura pe care am urmat-o. În februarie, în ianuarie, țin minte că tot primeam întrebări de la dumneavoastră, de la jurnaliști sau de la persoanele cu care mă întâlneam, referitoare la diferența sau ce se întâmplă în România relativ la ce se întâmplă în Europa; pentru că în Europa vedeam măsuri din ce în ce mai restrictive și România rămânea cu măsuri relaxate. Şi, de fiecare dată, vă spuneam că mă uit la mai mulți indicatori. Dar erau indicatorii la care ne uităm cu toţii:  la numărul de persoane care sunt confirmate, de cazuri confirmate în fiecare zi, dar mă uitam și la alți indicatori, mă uitam la numărul de persoane care ajung la ATI; mă uitam la numărul de persoane care sună la 112 în legătură cu coronavirusul; mă uitam la numărul de decese pe care le vedeam zilnice. Şi am spus de atunci că în acel moment nu se justifica nicio măsură, România are o strategie bună. Din păcate, începând cu finalul lunii februarie, a început să crească ușor numărul cazurilor COVID sau al persoanelor care au fost confirmate cu COVID-19, zilnic, a început să crească numărul cazurilor  persoanelor care au ajuns la ATI, a început să crească şi numărul persoanelor care au decedat din cauza coronavirusului şi a început să crească şi numărul apelurilor la 112 legate de coronavirus.

Nu în ultimul rând, premierul a avut încă o întâlnire cu   specialiștii, cu medici epidemiologi, cu oameni care lucrează în ATI

Florin Cîțu: De exemplu, acum suntem la peste 6000 de cazuri, în decembrie, când situația era dificilă, eram la 4000 de cazuri. De ce am ajuns așa de repede la 1400 de cazuri? Și am aflat câteva lucruri care sunt diferite față de ce s-a întâmplat anul trecut în România. În primul rând – și asta este cel mai îngrijorător – persoanele care ajung la secția ATI, ajung într-o situație mult mai dificilă și mult mai gravă decât anul trecut. Faptul că ne putem testa acasă, avem aceste teste și stăm acasă, e adevărat, când vedem că suntem testați pozitiv, multe persoane nu-și iau medicația, nu sună medicul de familie și atunci ajung într-o situaţie mult mai gravă la ATI. Asta e o mare diferență față de ce aveam anul trecut. Vă spun, trebuie să ascultăm foarte mult ce ne spun medicii, pentru că situația în sistemul medical, presiunea pe specialiştii din sistemul medical este foarte-foarte mare. Nu are sens acum să intrăm discuții despre de ce avem doar 1.400 de paturi în România, 1.500. Vom avea 1.600. Am cerut 1.600, vor fi 1.600. Este un sistem de sănătate care așa a fost construit în ultimii 30 de ani de zile și pe care nu putem să-l schimbăm în două – trei luni de zile sau nici măcar un an. Bineînțeles că alocăm resurse suplimentare – și astăzi am alocat iarăși, şi domnul ministru al sănătății vă va explica unde -, dar nu poți peste noapte să schimbi lucrurile. De aceea era nevoie de aceste măsuri și am cerut soluții de la specialiști ce putem să facem să încetinim răspândirea virusului, o perioadă, ca să ne permită nouă să accelerăm campania de vaccinare. Pentru că trebuie să știm, cu toții, că singura soluție de a ieşi din pandemie o reprezintă de vaccinarea. Nicio altă măsură nu ne ajută să eliminăm pandemia. Suntem conștienți de acest lucru. Tot ceea ce facem este să încetinim răspândirea bolii, ca să putem să ne vaccinăm. Prin vaccinare, după aceea, vom putea să scăpăm de pandemie. Şi au fost multe discuții, e adevărat. Specialiștii au venit cu măsuri mult mai dure. Am venit cu o variantă și am spus și atunci, o spun și acum: am luat această decizie pentru că trebuie să luăm în calcul şi faptul că România și cetăţenii României sunt de un an de zile în această situație dificilă și înțeleg că toți avem această reticenţă pentru noi măsuri care credem că vin împotriva libertăţilor noastre. Dar sunt măsuri care ne ajută – ne ajută pe termen scurt, acum, luna aceasta, luna viitoare – să putem să accelerăm campania de vaccinare. După aceea, veţi vedea că lucrurile se vor schimba.

Am vrut să știți toate acestea pentru că nu a fost o decizie ușoară. Şi, bineînţeles, putem să discutăm despre decizie. Şi în București, până acum, nu prea discutăm decât de o zi în care au fost aplicate aceste măsuri – doar duminică. Săptămâna aceasta suntem sub gradul de incidenţă de 7,5, deci, doar în weekend se vor aplica aceste măsuri din nou; nu se aplică în timpul săptămânii.

În același timp, vreau să vă aduc aminte că, în continuare, sunt în vigoare regulile de anul trecut, prin care putem să facem decalarea orarului de muncă, deci oamenii pot să ajungă la muncă la diferite ore – a fost o măsură pe care am aprobat-o anul trecut pentru a nu aglomera transportul în comun; telemunca este în vigoare și pentru cei din sectorul privat, și pentru cei în sectorul public. Anul trecut am funcționat la Ministerul Finanțelor cu 30% din personal foarte mult timp și am funcționat foarte bine. Toți funcționarii publici și toți miniștrii ar trebui să folosească telemunca pentru ministerele respective și, unde este posibil, în sectorul privat, ar trebui să folosim telemunca în această perioadă. Toate aceste măsuri sunt în vigoare. Repet, a fost o decizie pe care am luat-o având în vedere toate aceste elemente şi faptul că ceea ce aveam noi până la momentul acesta nu mai oprea răspândirea coronavirusului. România are astăzi, zilnic, peste 6.000 de cazuri; în decembrie aveam 4.000 de cazuri. Era clar că trebuia să luăm o măsură, trebuia să venim cu măsuri suplimentare. Și am venit cu măsuri suplimentare care, și astăzi, sunt cele mai relaxate din Uniunea Europeană. Nu printre cele mai relaxate; sunt cele mai relaxate din Europa! România încă păstrează măsurile cele mai relaxate din Uniunea Europeană, astăzi, dacă le luăm în ansamblu. Pe lângă aceste măsuri și aceste reguli, am venit și cu măsuri care susţin mediul economic. Eu sunt cel mai conștient și de aceea am susținut tot anul trecut și susțin în continuare că nu vreau să închidem economia. Da, avem nevoie de oameni sănătoși pentru a avea o economie puternică, dar avem nevoie de o economie puternică pentru a avea oameni sănătoși. Deci, lucrurile merg mână-n mână. Și am venit cu acele măsuri prin care am prelungit o serie de facilități și în 2021 și pentru sectorul HoReCa, dar și pentru celelalte sectoare din economie, măsuri care au funcționat anul trecut și vor funcționa și anul acesta, a mai subliniat premierul.