ACTUALITATE, ECONOMIC

Premierul desemnat, Florin Cîţu: Sunt foarte atent la posibilul impactul economic al coronavirus

Actualul ministru al finanţelor, premierul desemnat, Florin Cîţu, a dat asigurări că executivul este pregătit pentru impactul pe care îl poate genera coronavirusul şi că va utiliza toate instrumentele de politică fiscală pentru a preveni şi atenua un eventual impact economic negativ.

“În acest moment efectele economice se văd doar pe piața din China. Datele arată că impactul a fost în special pe partea de oferta, a scăzut producția. Cifrele preliminare arată un impact semnificativ pentru China.

Dacă economia Chinei nu-și revine rapid, desi sunt șanse foarte mari să-și revină în totalitatea în partea a doua anului, atunci ar putea, cu șanse foarte mici, exista riscuri și pentru economia României dar pe care le știm și le-am luat deja în calcul.

Așa cum am mai spus, trebuie să știți că AVEM și resursele și instrumentele pentru a reduce la minim efectul economic al coronavirus pentru economia noastră. Asta pentru că am fost precauți și pentru că suntem mult mai pregătiți decât socialiștii care au destabilizat economia în ultimii ani.

Suntem pregătiți să folosim TOATE instrumentele de politică fiscală pentru a atentua impactul economic al coronavirus (de ex. nu vor exista întârzieri la plata facturilor, la rambursarea TVA etc)”.

Actualul ministru al finanţelor a mai precizat că obiectivul rămâne acelaşi şi urmăreşte menținerea creșterii economice sustenabile pe temen mediu.

“În același timp, pentru că suntem mai pregătiți și avem experiență piețelor financiare, ne-am asigurat (în ciuda strigătelor isterice venite de la PSD și promovate de fițuicile de partid) că nu vom avea probleme pe partea de finanțare a necesarului pentru 2020.

Încrederea în guvern și în politicile promovate de acest guvern este mare și nu vom înșela așteptările.

Suntem mai pregătiți și mai buni decât orice alt guvern și ne vom asigura că România nu vă avea de suferit chiar DACĂ economia globală s-ar putea să fie afectată de pe urma epidemiei de coronovirus”, a subliniat premierul desemnat.