ACTUALITATE, EDUCAŢIE/CULTURĂ

Premierul Ludovic Orban a avut consultări cu reprezentanți ai domeniului muzical

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a participat astăzi, 26 mai a.c., împreună cu Premierul Ludovic Orban şi Vicepremierul Raluca Turcan, la cea de-a patra dezbatere organizată cu sectorul cultural-creativ. Întâlnirea a avut ca invitaţi pe reprezentanţii industriei muzicale, discuţiile fiind concentrate asupra măsurilor de susţinere a domeniului atât în perioada imediată, cât şi pe termen mediu şi lung, dar şi asupra nevoilor legislative ale industriei muzicale.

“Am încercat să susţinem cetăţenii care au fost afectaţi de pandemia COVID. În ceea ce priveşte industria creativă, pentru că există o varietate foarte mare de forme de organizare a activităţii, ne gândim la măsuri concepute pentru o adresabilitate cât mai largă. Vrem să menţinem, până la 1 iunie 2020, toate măsurile de sprijin acordate pe perioada stării de urgenţă, iar de la această dată, le vom prelungi pentru acele domenii care continuă să fie afectate de restricţii, printre care se află şi industria spectacolelor”, a precizat Premierul Ludovic Orban.

“Suntem conştienţi de nevoia de predictibilitate pentru reluarea activităţilor artistice, iar demersurile Ministerului Culturii şi ale Guvernului României s-au concentrat pentru a oferi tuturor sectoarelor economice această previzibilitate. Doresc, împreună cu reprezentanţii Sectoarelor Cultural-Creative, să realizăm metodologia de reluare a evenimentelor în aer liber, însă avem nevoie ca aceste măsuri să fie în concordanţă cu recomandările generale şi cu evoluţia epidemiologică după primele 15 zile de relaxare a restricţiilor”, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

Mulţumim tuturor participanţilor pentru propuneri. Dialogul va continua, în perspectiva pregătirii perioadei de reluare graduală a activităţii culturale şi spectacolelor, ţinând cont de riscul epidemiologic şi respectând măsurile de protecţie sanitară.

La întâlnire au mai participat:

* Alexandru Gheorghe Florian, Ha Ha Ha Production;

* Ana Achim, UCMR-ADA;

* Andrei-Tiberiu Maria, Ha Ha Ha Production;

* Angela Ferencz, manager cultural, Centrul Cultural Harghita, directorul Festivalului de Muzică Veche Miercurea Ciuc;

* Ciprian Rogojanu, artist independent;

* Codrin Emandi, violinist, liderul ansamblului baroc “La Follia”, directorul Festivalului de Muzică Veche Timişoara;

* Costin Soare, muzician, profesor, director artistic al Festivalului Internaţional “Serile de chitară”, Asociaţia Culturală Kitharalogos;

* Cristian Lupeş, Filarmonica Sibiu;

* Delia Matache şi Răzvan Munteanu, One United Properties;

* Florentin Milcof, producător, compozitor, muzician;

* Laurenţiu Constantin, reprezentant Festivalul de Muzică Veche;

* Mihai Constantinescu, manager cultural, directorul Festivalului “George Enescu”;

* Nicu Alifantis, producător, compozitor, muzician;

* Olga Juverdeanu, Global Records;

* Sandra Ecobescu, manager cultural, preşedinte Fundaţia “Calea Victoriei”;

* Sebastian Gheorghiu, UCIMR;

* Steffen Schlandt, organist, dirijor, director al Festivalului Musica Coronensis, Braşov;

* Bodgan Maxim, Roton Music;

* Andrei Aprotesei, Ateneul din Iaşi.