ACTUALITATE

Premierul Ludovic Orban a participat la ceremonia oficială pentru marcarea a 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist de concentrare și exterminare Auschwitz-Birkenau

La 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau, România, prin ea însăşi, dar şi ca stat-membru al Uniunii Europene, promovează toleranţa, nediscriminarea şi pacea şi rămâne activă în procesul de păstrare şi întregire a memoriei Holocaustului – este mesajul premierului Ludovic Orban.

Premierul s-a aflat luni în Polonia, unde alături de oficialităţi din mai multe state, supravieţuitori ai Holocaustului și membri ai asociaţiilor evreieşti, a participat la ceremoniile comemorative dedicate împlinirii a 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist de concentrare și exterminare Auschwitz-Birkenau.

În opinia premierului, cei care au fost umiliţi, torturaţi şi ucişi din ură, nu trebuie uitaţi, dar nici cei care au protejat vieţi cu riscul propriei vieţi, salvând astfel ideea de omenie. Ludovic Orban a transmis întreaga sa compasiune pentru victimele Holocaustului şi, totodată, speranţa că omenirea va avea capacitatea să înveţe din marile erori ale istoriei sale.

Auschwitz este considerat cel mai mare lagăr de exterminare nazist. În iulie 1947, parlamentul polonez a hotărât transformarea lui în muzeu, iar în 1979 UNESCO a declarat lagărele de la Auschwitz ca parte a moștenirii culturale universale a omenirii.