LIFESTYLE

Preotul care la numai 29 de ani hrănește 200 de copii

Preotul care la 29 de ani hrăneşte 200 de copii, a construit un centru social şi un muzeu.

Deşi avea doar 22 de ani când a călcat pentru prima dată în satul Dăeni, județul Tulcea, preotul şi-a înţeles pe deplin misiunea: să se dedice lui Dumnezeu şi oamenilor. Aşa a început să deruleze mai multe acţiuni sociale care, treptat, au angrenat întreaga comunitate.

Imediat după instalarea în satul Dăeni (Tulcea), ce a avut loc în urmă cu şapte ani, părintele Alexandru Balaban (29 de ani) s-a pus pe construit. A reuşit în numai câteva luni de la instalare să construiască o magazie, care treptat s-a transformat în centru social în care după câteva lecţii de religie oferite copiilor îi punea la masă să mănânce. Ceea ce făcea el pentru copii a atras atenţia şi credincioşilor mai în vârstă care şi-au întrebat păstorul dacă pentru ei nu este posibil să se facă acelaşi lucru. „Ba da, poftiţi la masă! Îmi era teamă că nu va ajunge mâncarea, dar parcă Dumnezeu a înmulţit atunci şi ne-a ajuns. Din ziua aceea am cumpărat un cort, l-am aşezat în curtea bisericii şi pofteam pe oricine doreşte la masă“, îşi aminteşte de primele mese sociale de la Dăeni, părintele.

Magazia de 24 de metri pătraţi a fost extinsă şi s-au pus bazele Aşezământului Social „Sfânta Maria-Ocrotitoarea celor necăjiţi“, un proiect care cuprinde o sală de mese, bucătărie, loc de joacă, o sală de lectură, o bibliotecă. La final, aici se vor construi şi cinci dormitoare unde vor fi luaţi în plasament copiii abandonaţi în spitale. Până acum părintele a reuşit, cu sprijinul primăriei, să ajungă la 130 de metri pătraţi construiţi utili şi mai are de muncă până la finalizarea centrului care însumează 250 de metri pătraţi.

Alexandru Balaban nu s-a rezumat să ofere o masă celor care vin duminica la biserică, la cateheze sau să ridice un centru social. Are o „ladă cu bunătăţi“ în faţa bisericii, unde pune pachete cu alimente pentru copiii care trec prin faţă, în drum spre şcoală. De asemenea, în fiecare duminică duce mâncare la 20 de nevoiaşi din sat, organizează un Revelion al pensionarilor de Sfântul Vasile şi s-a implicat chiar în înfiinţarea echipei de fotbal a satului – „Racheta Dăeni“. În urmă cu un an, a început un nou proiect social: o masă caldă, oferită joia, tuturor elevilor care vin de la şcoala din sat.

Astfel, peste 200 de copii calcă pragul centrului şi se bucură de bucatele oferite de preot.

„Într-o zi de joi, în anul 2018, prin februarie, am avut o înmormântare. Familia m-a rugat să le pun la dispoziţie sala de mese pentru a face pomana. Ei se pregătiseră cu circa 100 de porţii cu mâncare, dar au fost în jur de 20-25 de persoane. Erau mâhniţi. «Părinte, avem aşa multă mâncare, ce vom face cu ea?» Am ieşit la poartă, treceau copiii de la şcoală şi le-am zis: «Nu vreţi să mâncaţi la noi?». Aşa s-a umplut sala. Din momentul acela am hotărât că în fiecare zi de joi să oferim o masă copiilor care trec de la şcoală“, spune părintele. La masa din curtea bisericii vin toţi copiii din sat, fără niciun criteriu de selecţie.

A ajuns chiar să se împrumute pentru a oferi copiilor masa caldă şi pentru a continua să lucreze la construirea centrului social. Dar, de fiecare dată se găsesc oameni cu suflet mare care îi sar în ajutor.

Planurile părintelui Alexandru nu se opresc aici. Îşi doreşte ca în curtea bisericii, după ce vor fi finalizate şi cele cinci camere pentru copii abandonaţi, să se apuce de construit şi o casă pentru bătrânii neputincioşi din sat. Pentru a putea face toate aceste acţiuni sociale a înfiinţat în 2015 Asociaţia „Sfânta Maria – Ocrotitoarea celor necăjiţi“, care este acreditată ca furnizor de servicii sociale. Dar, pe lângă ceea ce face el la biserică, ajutat de comunitate, împreună cu familia mai are o dorinţă: să crească, în plasament, cel puţin cinci copii abandonaţi.

„Nu am spus până acum decât la câteva cunoştinţe şi rude: am mai achiziţionat un teren la 300 de metri de biserică unde hotărâsem să ne ridicăm o casă, dar am renunţat la această idee. Am decis, alături de soţie, să schimbăm proiectul şi să mai facem un aşezământ  pe cheltuiala proprie unde să luăm pe lângă cei trei copii ai noştri încă alţi copii pe care să îi creştem ca şi pe copiii noştri“.

Sursa: adevărul.ro