LIFESTYLE

Preotul care pregătește 120 de ghiozdane pentru copii nevoiași

Un preot din Botoşani organizează de şase ani o campanie pentru elevii săraci din judeţ. A reuşit şi în acest, cu ajutorul enoriaşilor, să trimită la şcoală bine pregătiţi peste 120 de copii nevoiaşi de toate vârstele.

Partenie Apostoaie, preotul paroh al Bisericii Vovidenia din municipiul Botoşani, este cunoscut pentru acţiunile sale umanitare, destinate în special ajutorării copiilor săraci.  Una dintre cele mai importante campanii umanitare iniţiate în acest sens de preotul botoşănean îşi propune pregătirea pentru şcoală a peste 120 de elevi nevoiaşi de la ţară.

Mai precis, copiii vor primi ghiozdane umplute cu toate rechizitele necesare începerii anului şcolar. Până în prezent peste 700 de elevi săraci au beneficiat de acest program în ultimii 6 ani. „Un ghiozdan pentru fiecare“ Campania a luat naştere în toamna anului 2013.

Preotul Partenie Apostoaie a observat că tot mai mulţi copii, mai ales de la ţară, n-au cum să înceapă anul şcolar. Ghiozdanele, penarele şi, în general, toate rechizitele, sunt prea scumpe pentru părinţii care trăiau din munca cu ziua. „Sunt familii cu mulţi copii, nevoiaşe. Unii sunt oameni muncitori, dar se descurcă greu. Rechizitele sunt scumpe.  Copilul începea şcoala nepregătit. Cum putem aştepta atunci rezultate de la el? Un copil are nevoie de învăţătură, de educaţie. Ne-am gândit c-ar trebui să facem ceva pentru aceşti copii şi aşa s-a născut această campanie“, explică preotul.

Campania este numită „Un ghiozdan pentru fiecare“ şi constă în achiziţionarea unui ghiozdan în care sunt introduse toate rechizitele necesare unui copil pentru începerea anului şcolar.

Ghiozdanele şi rechizitele sunt cumpărate atât din banii bisericii, cât şi ai enoriaşilor. Propriu-zis, fiecare enoriaş cumpără un ghiozdan pe care-l umple cu rechizite iar apoi îl aduce la biserica Vovidenia.  „Fiecare om care doreşte să facă o faptă umanitară pentru aceşti copii donează un ghiozdan, cu rechizite, cu tot ce este necesar măcar pentru începutul anului şcolar.

Pe parcursul anului şcolar mai avem acţiuni prin care completăm rechizitele la aceste familii nevoiaşe“, adaugă Partenie Apostoaie.  Ghiozdane cu rechizite nu sunt distribuite la întâmplare. Campania începe din vară, cu o informare făcută de preot în fiecare comună din judeţ. Sunt găsiţi elevii nevoiaşi ai căror părinţi nu au posibilitatea de a-i pregăti de şcoală. Se ia în considerare numărul acestora şi clasa în care vor intra la începutul şcolii. „Noi aflăm că în cutare comună sunt doi elevi de clasa a VIII-a şi unul de a V-a, să zicem. În fucţie de asta, vedem cum pregătim ghiozdanele.

Pe etichetele ghiozdanelor este notat nivelul de studiu, dar şi alte indicii, de exemplu, dacă rechizitele au modele destinate fetelor sau băieţilor. Un ghiozdan plin cu rechizite costă în jur de 300 de lei, în funcţie de cerinţele fiecărui nivel de studiu. „Le punem câte un mic dar din suflet“ De multe ori, în ghiozdanele pline cu rechizite, cumpărate după recomandările învăţătorilor sau ale profesorilor, enoriaşii sau preotul strecoară câte o mică atenţie care să-i bucure pe elevii nevoiaşi. Pe lângă caiete, cărţi, penare sau carioci sunt puse în ghiozdane şi câte o jucărie, dulciuri, şosete sau alte articole vestimentare.

” Şi în acest an, s-au strâns peste 120 de ghiozdane pline cu rechizite. Ghiozdanul conţine tot ceea ce trebuie, mai puţin, să spunem, «pastila pofta de învăţat». Sperăm să o aibă ei“, mai declară Partenie Apostoaie.

Preotul botoşănean este cunoscut şi pentru alte campanii umanitare destinate elevilor. De câţiva ani, întreţine elevi săraci de la ţară care învaţă la liceele din Botoşani. Programul este destinat copiilor buni la învăţătură care nu şi-ar fi permis niciodată să ajungă la un liceu de la oraş.

Sursa: adevarul.ro