LIFESTYLE

Preotul ortodox care are grijă de peste 4.000 de copii

Distribuire articol:

Despre preotul Dan Damaschin cred că am mai citit cu toții. E un fel de „maică Tereza” a săracilor Iaşului, al cărui nume, rostit tare, aduce lumină şi zâmbet pe feţele multora. Dan Damaschin, preot la Maternitatea “Cuza Vodă din Iaşi, are o tolbă mare, plină cu fapte dintre cele mai sublime.E uşor să iubeşti oameni frumoşi, bogaţi, parfumaţi, educaţi. Dar ce facem cu cei săraci, murdari, analfabeţi? Ştie părintele Damaschin. “Îi iubim, pur şi simplu”. Aceea e iubirea adevărată, care nu cere nimic la schimb.“Păstorul cel bun îşi pune sufletul pentru oile sale”, (Ioan 10:11).

Preotul Dan Damschin vizitează des cele mai sărace sate din Uniunea Europeană, în judeţul Iaşi, ajutându-i pe oameni să supravieţuiească.

Deşi e vedetă naţională, este modest, firesc, smerit. într-un interviu acordat pentru ziaristii.com, acesta a vorbit despre cei4.000 de copii pe care-i are în grijă, în cele mai sărace sate ale Europei, despre sărăcie şi plecarea a milioane de români spre alte zări, care au lăsat acasă alte milioane de inimi pline cu dor.

Preotul a povestit despre cum a construit două vile pentru două familii cu 10 şi 8 copii. A înfiinţat asociaţia “Glasul Vieţii”, determinând sute, mii de mame să nu avorteze, oferindu-le acoperiş şi speranţă. “Casa Vieţii”, complex cu zeci de garsoniere, l-a dedicat fetelor însărcinate, speriate şi repudiate de familie şi societate.


Unul dintre satele în care preotul Dan Damaschin „îşi face veacul”, alături de copiii săraci şi abandonaţi

El, preot de maternitate, cu maşina personală, a luat mama şi copilul nou-născut şi i-a dus acasă, în satele medievale ale Moldovei. Casa se prăbuşea, sărăcia urla, iar în curte era un soţ alcoolic şi încă cinci copii. Preotul Damaschin a strâns bani, le-a construit o casă, le-a cumpărat o vacă, a trimis copiii la şcoală în Iaşi, plătindu-le studiile, mâncarea şi gazda. Iar asta de sute de ori. De fapt, poate asta e definiţia preotului: “Miracol Ambulant”.

Cel puţin, Isus era. Cum reuşeşte părintele Damaschin? Cu iubire, cu foarte multă iubire şi sacrificiu.
Preotul Dan Damaschin dă piept cu grotescul lumii. E un fel de “soldat” în prima linie, într-un război inegal, acela dintre iubirea lui şi egoismul nostru. O face pentru ca noi să nu părăsim “zona de confort” a orizontului strâmt şi meschin. E un “haiduc”, ce ia de la bogaţi şi dă la săraci, lăsându-şi “victimele” nu îngrozite, ci pline de iubire şi sens. A mişcat cele mai împietrite inimi, făcând să iasă bani din buzunare “cusute”, impresionând prin seriozitate, transparenţă şi simplitate. Nu-i e ruşine să ceară şi nu se simte cerşetor. “Doar nu cer pentru mine, ci pentru copii”, îmi spune. De fapt, aici e miezul. Când iubeşti muţi şi munţi. Nimic nu e greu ori imposibil, au relatat ziariștii.com.

Părintele a discutat despre bani, oameni îmbogăţiţi necinstit, politicieni corupţi şi corupţie. Banii lor nu sunt buni în biserica lui. Nu e omul compromisului. Ştie că din cauza corupţiei oamenii flămânzesc în România şi fug unde văd cu ochii. Soluţia? Să renunţăm la egoism şi să revenim la Hristos, prin trăirea autentică a Evangheliei.Surse: ziariștii.com


Distribuire articol: