ACTUALITATE

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, Sorin Dimitriu, trimis în judecată de DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, a inculpaţilor:

CAMERA DE COMERŢ ŞI INDUSTRIE A MUNICIPIULUI BUCUREŞTI (C.C.I.B.),
DIMITRIU SORIN-PETRE, la data faptei şi în prezent preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (C.C.I.B.),

MIHUŢ GABRIEL-DAN, la data faptei director general în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a Mun. Bucureşti (C.C.I.B.),

pentru săvârşirea infracţiunii de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, în formă continuată,

VASILESCU LAURENŢIA, a data faptei director economic al Camerei de Comerţ şi Industrie a Mun. Bucureşti (C.C.I.B.), pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, destinaţiei fondurilor europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

Începând cu anul 2009, reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti au demarat derularea a 27 de proiecte, cofinanţate din bugetul Fondului Social European în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013.

În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că, în perioada 2010-2012, în contextul implementării a patru dintre acestea, inculpaţii Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (C.C.I.B.), Dimitriu Sorin-Petre, Mihuţ Gabriel-Dan, beneficiind de sprijinul inculpatei Vasilescu Laurenţia, au schimbat, fără respectarea dispoziţiilor legale, destinaţia fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, pe care le-au utilizat pentru alte destinaţii ce nu erau aferente proiectelor, în funcţie de anumite necesităţi ale C.C.I.B.

Astfel, suma totală de 2.081.953 lei a fost transferată din conturile de prefinanţare ale celor patru proiecte în contul curent al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti şi a fost utilizată pentru: plata unor obligaţii către bugetul de stat, plăţi către furnizori sau drepturi salariale ce nu erau aferente proiectelor respective, precum şi pentru restituirea sumelor de bani provenite din alte proiecte.

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti a restituit suma de 1 982 617 lei din cei de 2.081.953 lei utilizaţi în alte destinaţii decât cele prevăzute în proiect.

Ministerul Educaţiei Naţionale s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 3.015.918 lei.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, asupra unui imobil ce aparţine Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunere de a se menţine măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Menţionăm că, anterior, cei patru inculpaţi au mai fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, în alte două cauze penale, pentru săvârşirea unor infracţiuni similare (detalii în comunicatele nr. 1350/VIII/3 din 01 octombrie 2014 şi nr.776/VIII/3 din 8 august 2017).

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE